A Bartifarm Kft. a II. Ökológiai Szőlőtermesztési Minikonferencián

Szabadi Gábor (Bartifarm Kft) előadását hallhattuk „Gépesítés az ökológiai szőlőtermesztésben” címmel.

Az előadás az apróbb részletekre is kiterjedő alapos útmutatást, szakmai tanácsokat adott az ökológiai szőlőművelésben használatos gépek, eszközök, gépi meghajtású adapterek beszerzéséhez, és ezen berendezések mindennapi rutinos használatához.

Szabadi Gábor

A szőlő növényvédelmében mindig is kulcsfontosságú eszköz volt a permetezőgép. A nagyüzemeket kiszolgáló gépi megoldások ugyan már több évtizeddel ezelőtt megjelentek, azonban a kijuttatott vegyszer felesleges szétszóródása, nem a szőlőnövényre kerülése sajnálatos módon nem volt technikailag 100%-ig biztosított. Az utóbbi évtizedben a környezetvédelmi szempontok felerősödése azonban olyan forradalmi újításokat indított el a gépgyártók körében, melyek tetemesen csökkentik a szükséges vegyszermennyiséget.Működési sebességük immár alkalmas nagy területek kezelésére is, legfőbb érdemük azonban a szer célirányosan csak a levelekre való kijuttatásában rejlik – maximálisan eleget téve így az ökológiai művelés követelményeinek.

A cég által forgalmazott berendezések axiális, radiál valamint recycling kijuttatási módot kínálnak. Az előadó részletesen ismertette a választható fúvókák alakjait, anyagát, a működtető hidraulikákat, a karbantartási igényeket. A vásárló számára a megbízható információk megkönnyítik a kiválasztást, az így összeállított permetezők használata során nem állhatnak elő kellemetlen működtetési akadályok.

A legkorszerűbb típusok minden kétséget kizáróan a recycling rendszerű alagútpermetezők, melyek szinte minden környezetvédelmi kritériumnak megfelelnek. A lombozatra való kijuttatás módja, alapossága figyelemre méltó, ugyanis a berendezés képes visszagyűjteni a permetlé azon részét, mely nem tud megtapadni a leveleken, vagy elkerüli azokat. A visszaszívott vizes oldat/szuszpenzió szűrőkön áthaladva újra kífúvásra kerülhet. E módszer alkalmas a legszigorúbb környezetvédelmi szabályozás melletti területeken való növényvédelmi munkákra is, ugyanis a permetszer csak nagyon kis része kerül a talajra, vagy a szőlősor melletti egyéb növényzetre.

A cég eszközkínálatában széles spektrumot képeznek a sor/sorköz talajművelő gépek, szártörők, törzstisztító berendezések is. Napjainkban szinte minden borászat munkaerő gondokkal küzd, a kézi zöldmunkaigény enyhítését jól szolgálja a Baltifarm Kft. által forgalmazott hajtásbehúzó, levéltépő, és csonkázógépek több változata.

Tóth László