Bikavér ünnep Egerben

Eger emblematikus terméke az Egri Bikavér, a város imázsának meghatározó eleme. Nem csoda, hogy Heves vármegye székhelyén mindig is hangsúlyt fektettek a Bikavér méltó módon való megünneplésére. A program, az időpont, a helyszín változhat, alakulhat, vagy – ahogy a covid idején – átmenetileg szünetelhet is, ám valamilyen formában mindig elemi erővel feltör az igény a méltó ünneplésre. Az Egri Bikavér Ünnepi Napokat idén október 18-a és 28-a között rendezik meg

Eger évszázadokra visszaeredeztethető hagyománya, hogy a határaiban termelt sok-sok szőlőfajtából készített boraikat a szinergia-hatás előnyeit kihasználva házasítsák. A sok fajta együttesen igen összetett aromatikát és kifinomult, komplex ízvilágot tud kialakítani, amit gyümölcsösség, érett savak, visszafogott tanninok, hosszú lecsengés jellemeznek. Persze a rendszerváltást megelőző időszakban az Egri Bikavér márka is – mint annyi más hazai termék – devalválódott, ám azzal együtt mégiscsak a Tokaji mellett a legismertebb hazai borféleség. Az egri borászok az utóbbi évtizedekben mindent megtettek, hogy a márkát újraépítsék, ami nehezebb feladat, mint a nulláról alkotni egy új márkát, de munkájukat eredményesen végezték. Ennek köszönhető, hogy a Bikavér megnevezés napjainkra ezt az üzenetet hordozza a vevő számára: Engem nyugodtan leemelhetsz a polcról, bennem nem fogsz csalódni, én a biztos minőséget képviselem.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napokat idén október 18-a és 28-a között rendezik meg, melynek fő szervezője Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke. Az Egri Bikavér élményével az Ünnepi Napok keretében az éttermi gálavacsorán át a pincetúráig több eseményen ismerkedhetünk. Október 18-a az Egri Bikavér Napja, ezzel indul a programsorozat, ahol a borászok bejelentik a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 borkülönlegesség megalkotását. Eger, Bor, Bikavér címmel képzőművészeti kiállítás nyílt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem aulájában, ahol közel negyven műalkotás tekinthető meg ingyenesen október 28-ig.

Ennek az ünnepi sorozatnak kiemelkedő eseménye volt a péntek esti Egri Bikavér Gála. A Líceum dísztermében megrendezett esten Macsinka János Gundel díjas séf fogásai kerültek az asztalra egri bikavérek társaságában, és ugyancsak ezen az eseményen adták át az Egri Bikavérért díjakat. Idén hárman kapták meg a megtisztelő címet. Mészáros Gabriella és posztumusz Rohály Gábor nemzetközi borakadémikusok – utóbbi tavaly hunyt el –, továbbá Csutorás Ferenc borász és Kühne Gábor, a Heves Megyei Hírlap főszerkesztője.

Az eseményen a résztvevők megkóstolhatták a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021. Limitált palackszámú borkülönlegességet, mely az Egri borvidéki borászok összefogásával készült. A vacsora sétálókóstolóval zárult a díszterem előtt, ahol a borvidék Superior és Grand superior Bikavér borait lehetett megízlelni.

A frissen kitüntetett Mészáros Gabriella avatott kalauzolásában szombaton este került sor a Bikavér mesterkurzusra. Az ültetett kóstolón a következő tételek kerültek a poharakba:

  • Varsányi Pincészet: Egri Bikavér 2017
  • Tóth Ferenc: Várvédő Egri Bikavér Superior 2018
  • Thummerer Pincészet: Mezey-Öreg dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2018
  • Bolyki Pincészet: Grand Superior Egri Bikavér 2020
  • Juhász testvérek: Egri Bikavér Superior 2021
  • Varsányi Pincészet: Grand selection Egri Bikavér Superior 2019
  • Böjt Gergő: Superior Egri Bikavér 2019
  • Kovács Nimród: Rapsody Egri Bikavér 2013
  • Gál Tibor: Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2017

A mesterkurzus program csúcspontját kétségkívül Eger grand-crue-jéről, a Nagy Eged-hegy oldaláról származó borok jelentették. Ebben a szériában a következő borokkal ismerkedhettünk meg:

  • Bukolyi Marcell: Nagy-Eged dűlő Grand Superior Egri Bikavér 2019
  • Thummerer Pincészet: Nagy-Eged dűlő Grand Superior Egri Bikavér 2018
  • Andrea Szőlőbirtok: Nagy-Eged dűlő Egri Bikavér Grand Superior 2017
  • Andrea Szőlőbirtok: Agapé Nagy-Eged-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018

A szombati nap is sétálókóstolóval zárult a díszteremben, valamint a díszterem előterében, ahol a borvidék Superior és Grand superior Bikavér borait lehetett megízlelni.  A tíznapos programsorozat október 28-ával zárul.

Dékány Tibor