Hatmilliárd forint élelmiszeripari beszállítók technológiai váltására

Hatmilliárd forint keretösszegű pályázaton támogatják az élelmiszeripari beszállító vállalkozások technológiaváltását – jelentette be Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára Nobilis Mártonnal, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával közösen.

A GFM államtitkára ismertette, hogy a 300 millió és 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra október 12-e és 26-a között lehet beadni a jelentkezéseket, az elnyert támogatás a fejlesztés 70 százalékát is kiteheti, a 30 százalékos önerő egy része pedig hitel is lehet. Nobilis Márton kiemelte: az élelmiszeripar stratégiai ágazat, itt is kellenek nemzeti bajnokok, akik képesek exportálni és a hazai piacot is ellátni, nekik pedig szükségük van beszállítókra.

Fábián Gergely hangsúlyozta, a 2021-es első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program (ÉLIP BP) sikeres volt, 57 projekt áll megvalósítás alatt 23 milliárd forint értékben. Példaként említette, hogy egyebek közt napelempark, hűtőtárolófejlesztés, gyártósorfejlesztés valósult meg. Az első kiírás sikere is mutatja, hogy a programot folytatni kell – jelentette ki.

A most kiírt pályázaton egyebek mellett új eszközök beszerzésére, új technológiai rendszerek és kapacitások kialakítására, információs technológia-fejlesztésre, gyártási licenc, gyártási know-how, immateriális javak beszerzésére, ingatan- és infrastrukturális beruházásra, megújuló energiaforrást hasznosító technológiákra pályázhatnak vállalatok, konzorciumok.

Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte, fontos, hogy fejleszteni, hatékonyabbá, modernebbé tegyék az élelmiszeripart, és ehhez a mostani beszállítói pályázat is hozzájárul.

Nobilis Márton szerint, ha növelik a hatékonyságot az élelmiszeriparban, akkor sokkal erősebben lesznek jelen a magyar élelmiszerek a hazai boltokban. Korábban az élelmiszerláncokkal volt egy megállapodás, hogy minél több magyar terméket árulnak. Ezzel szemben az látszik, hogy egyre inkább a kevésbé biztonságos import termékek felé terelik a beszerzésüket – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy tavasszal indul a Vidékfejlesztési Operatív Program is, amely a korábbi 468 milliárd forint helyett 750 milliárd forintot irányoz elő élelmiszeripar fejlesztésre.

Az ÉLIP BP pályázatot a Gazdaságfejlesztési Minisztérium felügyelete alatt lévő Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. bonyolítja le.

A programról további információ a https://neum.hu/elip23/ weboldalon található.

(Forrás: MTI/AM)