A pünkösdi hétvégén rendezik meg a 23. Gyulai Pálinkafesztivált

Május 26. és 28. között rendezik meg az évről évre tízezernél is több látogatót vonzó, 19 hazai kereskedelmi pálinkafőzdét felvonultató Gyulai Pálinkafesztivált.

Bora Imre, a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője elmondta, a rendezvény mára határokon átívelő eseménnyé vált, amit két dolog is bizonyít. A nemzeti összetartozás pálinkájával – amelyet 2018-ban indítottak útjára – meg lehet szólítani a határon túli magyarokat is, a Brillante-2023 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre pedig – amelyre idén rekordszámú, 1178 mintát neveztek – szép számmal érkeztek határon túlról is párlatok.

Megjegyezte, az, hogy ilyen sokan vesznek részt a megméretésben, számukra a verseny minőségét, elismertségét és objektivitását jelzi.

Bora Imre hozzátette, idén útjára indítanak egy új kezdeményezést: vasárnap jótékonysági paprikáskrumpli-főzés lesz a hungarikumnak számító gyulai kolbásszal. A nevezési díj 50 ezer forint, amelyet a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány számára ajánlanak fel. Már 30-nál több csapat jelezte részvételi szándékát a jótékonysági főzésre, amelyhez kapcsolódóan online is elindítanak egy gyűjtést. Szeretnék, ha ebből is hagyomány lenne.

Varga-Bora Tímea főszervező kiemelte, a fesztiválnak idén is erős a szakmai programkínálata. Pénteken az Almásy-kastélyban rendeznek egy konferenciát Pálinkák és párlatok mesterfokon címmel, amelyen bemutatkozik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) pálinkamester szakmérnöki képzése.

Adamik Anikó pálinkaszakértő vezetett pálinkakóstoló programokat tart, amelyen azt mutatja be, milyen különbségek érezhetők, ha egylépcsős oszlopos, illetve ha kétlépcsős kisüsti berendezéssel főzik a pálinkát.

Idén először hirdették meg Az év pálinkás bonbonja versenyt, amelyre 107 mintával regisztráltak; ehhez kapcsolódik Fabulya Attila versenyigazgató és Veszeli Attila zsűrielnök Hungarikum és Afrodiziákum mámoros találkozása elnevezésű, külön belépőjegyes kulináris „ízutazása”, amelyen 10-10 csokoládé és pálinka kóstolható majd meg.

Varga-Bora Tímea elmondta, hogy idén is lesz Gazda a konyhában látványfőzés, amelyen az agrár- és a pálinkavilág ismert és elismert szakemberei vesznek részt. Tíz önkormányzat részvételével lesz közfoglalkoztatási kiállítás és -vásár; lesz mobilizált kormányablak és egészségügyi szűrések.

Esténként koncertek várják a közönséget, fellép mások mellett Korda György és Balázs Klári, a Magna Cum Laude, Horváth Tamás, a Tankcsapda és a BSW.

Bora Imre kiemelte, bár a rendezvény belépődíjas, minden nap több órán keresztül ingyenes belépési lehetőséget biztosítanak.

Görgényi Ernő polgármester kiemelte, hogy Gyula legnagyobb gasztronómiai fesztiváljáról van szó, amely turisztikai vonzereje miatt egész Békés vármegye számára kiemelt jelentőséggel bír. A város a környező településekkel karöltve dolgozik a programkínálat szélesítésén, idén a pálinkafesztivál egybeesik a Békés, Békéscsaba és Gyula által szervezett Háromváros Kerékpáros Fesztivállal. A szombati 50 kilométeres biciklitúrát teljesítők kedvezményesen léphetnek be a pálinkafesztiválra.

A 23. Gyulai Pálinkafesztivál részletes programja a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon található meg.

(Forrás: MTI)