Átadták a tokaji Minaro Hotelt

Tokaj, 2023. május 4. Az ötcsillagos Minaro Hotel Tokajon az átadás napján, 2023. május 4-én. MTI/Vajda János

A vidék fejlesztésének fontosságáról és turizmussal való kapcsolatáról beszélt Lázár János építési és közlekedési miniszter Tokajon, az ötcsillagos Minaro Hotel átadásán.

Lázár János úgy fogalmazott, a fideszes politikusok, köztük ő is azt gondolják, „ez az ország még nincs kész”, és Magyarország az Európai Unió átlagos fejlettségéhez képest „70-80 százalékos sávban tartózkodik”. Hozzátette, biztosak abban, hogy az ország „tartalékát a vidék jelenti”. A miniszter kiemelte: egy ötcsillagos szálloda egy térség számára olyan befektetés, amely bizonyítja, hogy nemcsak élni lesz jó vidéken, hanem befektetni is érdemes.

A megnyitón Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás által létrejött új munkahelyek összeköthetők a térség adottságaival és a turizmussal. A térségben vérehajtott fejlesztések között említette a tokaji Bodrog parti sétányt, a belváros rehabilitációját, kerékpárutak építését és a vízi turizmus fejlesztését. Ezek a fejlesztések egymást és a térségben élőket erősítik – húzta alá.

Szepesi Richárd, a beruházó Dreamland Holding Zrt. tulajdonosa ismertette: a tízhektáros területen egy száz szobás szállodát építettek fel, mellette egy másik projekt keretében egy rendezvényhelyszínt fejlesztettek, ahol főzőstúdió is van.

Tájékoztatása szerint a Minaro Hotelt az Accor nemzetközi szállodalánc üzemelteti majd MGallery márkanév alatt. Hangoztatta: Tokajnak van olyan világhírneve, hogy a fizetőképes magyar vendégkör mellett fizetőképes külföldi vendégeket is vonzani fog.

Vécsey Róbert, a Dreamland Holding Zrt. beruházási igazgatója a közmédiának nyilatkozva elmondta, a fejlesztés összköltsége 9,8 milliárd forint volt, ehhez 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz jutottak. Hozzátette, a szálloda mellett épült rendezvényhelyszín és főzőstúdió önmagában 1 milliárd 60 millió forintba került, és szinte teljesen állami támogatásból épült.

Elmondása szerint a szálloda tavaly novemberben nyitott meg, és idén májusra a forgalom eléri a tervezett szintet. A cél, hogy a harmadik-negyedik évre beálljon a normál üzemeltetés, amely 80 százalék fölötti kihasználtságot jelentene.

A Minaro Hotel a tervek szerint 70 munkavállalót fog foglalkoztatni.

A megnyitón Sabina Bartyzel, a szállodát üzemeltető Accor regionális vezetője ismertette: a cég több mint 110 országban van jelen. A Minaro Hotel a 26. Accor szálloda Magyarországon, a 123. MGallery világszerte, és az 5446. Accor ingatlan a világon. Elmondása szerint minden MGallery szálloda más, ezzel lehetővé teszik vendégeik számára, hogy autentikus módon fedezzék fel az adott úti célt.

(Forrás: MTI, fotó: Vajda János)