Tokaji dűlőtúra a Patriciustól

B 8245

A Patricius Szőlőbirtok és Pincészet, mint bázisállomástól kétnapos csillagtúrán vesz részt Miskolc, és Debrecen környékének borkedvelőiből szervezett társaság augusztus első weekendjén.

Derczó István és Samuel Tinon olaszliszkai borászok három évvel ezelőtt, 2016-ban szervezték meg az első dűlőtúrát. Arra gondoltak, hogy a borkedvelők közül ki lehetne választani, nevelni egy olyan réteget, akik nem elégednek meg a felületes ismeretekkel, hanem mélyebben is érdeklődnek a borok keletkezésének körülményeivel, meg akarják közelebbről ismerni a borászatokat, valamint az egyes dűlőket is.

B 8222

A fő szervezők, Derczó István (háttal), valamint Samuel Tinon

A korábbi dűlőtúrákról a szervező Derczó Istvánt kérdeztem.

-„Samuel Tinon barátommal néhány éve arra a gondolatra jutottunk, hogy a szőlőink között egy egészségmegőrző, egyben borkultúrát népszerűsítő túrát szervezünk. Olaszliszkán a Haraszt dűlőben van egy kis ház, első alkalommal ez volt a bázisunk.  A dűlőben termett borokat ott a termőhelyükön, „in situ” kóstoltuk sorra. Olaszliszka, Tolcsva, Sárazsadány, Hercegkút érintésével szerveztük meg az első túrát 2016-ban, az első augusztusi hétvégén csütörtök délutáni indulással egy aktív pénteki nappal, majd egy szombat reggeli programzárással. Ez a dűlőtúra program jó visszhangot váltott ki, így felmerült az igény a folytatásra. 2017 első augusztusi hétvégéjére meg is szerveztük a második dűlőtúrát, melynek Orosz Gábor volt a házigazdája, ekkor a nevesebb mádi és tállyai dűlőket látogattuk sorra.”

És mi a menetrendje a mai, harmadik dűlőtúrának? – kérdezem Derczó Istvánt.

-„A mostani dűlőtúra fő bázisa a Patricius borház Bodrogkisfaludon, házigazdáink Molnár Péter és Bárdos Sarolta. Csütörtökön felmentünk a Várhegyre, elmentünk Szegi irányába, majd ott a Grand Tokaj Szegi pincéje volt a végállomás, közben a jelentősebb dűlőknél borkóstolással. Este a Szegi nagypincében a borok mellett kulináris élvezetekben is részünk volt.

B 8233

Indulás előtt a társaság a Patricius Pincészet előtt

A mai program Bodrogkisfalud, Bodrogkeresztúr szőlődűlői, a Henye dűlőt, és a róla elnevezett pincészetet is útba ejtjük, az ebéd Demeter Zoltánnál lesz a Kakason, nála is megkóstoljuk a borokat, majd a délutáni sétát követően a Nobilis Pincészetnél zárjuk a napot. Összességében a két nap alatt meglátogatjuk a Huza, Hatalos, Poklos, Várhegy, Barakonyi, Csirke-Mál, Lapis, Kővágó, Messzelátó, Bendecz, Sajgó, Kakas, Kastély, Dereszla, Henye dűlőket. ”

-A társaság kikből tevődik össze?

-„Jellemzően borbaráti kör, a miskolci és debreceni szivarklúb alapjairól szerveződött, illetve a Mádi Kör, valamint a hegyaljai termelők köré szerveződik. ”

(dékányT)