Kéknyelű, bonbon és balatoni hal

2023. május 13-án, szombaton ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Balaton-felvidék legszebb tavaszi boros fesztiválja vagy „fesztelen eseménye”, a Kéknyelű Piknik. A Badacsonyi borvidék szívében, Káptalantóti mellett, az Istvándy Ligetben várja újra a bor, a gasztronómia és a Balaton szerelmeseit az Istvándy család.

Az eseményen több mint 10 badacsonyi pincészet települ ki, így közel 30 féle Kéknyelű-tételt lehet kóstolnia a résztvevőknek, valamint a jegyár egy BBQ gasztroélményt is magába foglal a Tütü Gasztrobusz jóvoltából. A piknik idén is teret ad egy kis edukációnak – mesterkurzusok keretén belül szó lesz a Kéknyelű védjegy és az Ízbank koncepciójáról. Valamint egy sokakat foglalkoztató kérdés kerül terítékre; honnan szerezzük be a balatoni halat otthonra? A Kéknyelű és a hal párosa, Kéknyelű a legjobb balatoni „HALBOR”.

A gasztro élményben is szerepet kap a balatoni hal

A kulináris élményekről a Tütü Gasztrobusz gondoskodik; húsos BBQ-, vegetáriánus ételekkel készülnek és persze a balatoni hal is terítékre kerül. Az édes élet kiegészítői a Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra kreálmányai lesznek, melyek kifejezetten az Istvándy Drágakő és Kékderű tételeihez készülnek.

A kóstolót két mesterkurzus kíséri. Elsőként Hermann Tamás talajtani kutató és Istvándy Gergely beszélget a Kéknyelű ÍZBANK 2023-ban öt kiválasztott tételéről, valamint a Kéknyelű VÉDJEGY koncepcióját közösen mutatják be a vendégeknek és szakmabelieknek. A második mesterkurzuson a Kéknyelű és a balatoni hal gasztronómiában elfoglalt szerepéről beszélget Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Tüü Péter balatoni kötődésű, kétszeres magyar sommelier bajnok (Laurel Budapest étterem).

A helyszín a Káptalantóti zöldellő határában található Istvándy Liget egy meghitt, intim oázisa, melynek elsődleges funkciója, hogy méltó helyet adjon nagyobb baráti és családi ünnepeknek. Meseszép természetközeli helyszíne a badacsonyi Kéknyelű boroknak.

A rendezvény kísérőprogramja a Dj a Ligetben, a naplementéhez DJ Ernő Piaf keveri majd a zenét. Az este a Kéknyelű After Party-val folytatódik 21 órától a badacsonyi Istvándy Bor Műhelyben.

Továbbá kitelepül a Drágakő Badacsony stílusos és elegáns ajándék tárgyaival, és Varga Viktória magyarruha-kollekciói is kiállításra kerülnek. A kávékülönlegességekről a Bisztrónyúl Guruló kávézó gondoskodik. Az esemény alatt pedig a Balaton-felvidék legszebb tájfotói kerülnek vetítésre, Orbán Péter fotográfus válogatott alkotásaiból.

Piknik menü és a jegy tartalma:

  • Előétel: Szőlőlevélbe tekert balatoni pontyragu vajas, citromos mártással
  • Főétel: Ínyenc szendvics:Kovászolt Búzalelke buci BBQ sertéstarja, sült savanyított káposzta, orosz dresszing és hónapos retek
  • BBQ csirkemell paradicsomos lekváros zöldsalátával, újhagymával és friss sajttal
  • Desszert: Kéknyelű Bonbon
  • Több, mint 10 badacsonyi borászat 30 féle kéknyelű tételének kóstolása
  • Mesterkurzusokon való részvétel

A résztvevő pincészetek:

  • Borbély Pincészet
  • Váli Pincészet
  • Fata Pince
  • Éliás Pincészet
  • Jakab Pince
  • Szászi Birtok
  • Edvi Illés Badacsony
  • Istvándy Pincészet
  • Laposa Birtok
  • Tölgyesi Pince
  • Csendes Dűlő
  • Sabar Borház
  • Földi Bálint
  • Skizo Borház
  • Málik
  • Négy 80
  • Németh Pince
  • Szabó
  • Sipos Borház

Időpont:

  1. május 13. 15:00-20:00 óráig

Jegyek:

A sétálókóstoló és gasztroélmény ára 18.900 Ft, mely tartalmaz 1 adag BBQ tálat, 1 Kéknyelű bonbont, valamint több, mint 30 féle Kéknyelű bor kóstolását a készlet erejéig.

A jegyek ezen a linken vásárolhatóak meg: https://tixa.hu/keknyelupiknik2023

(A jegy vásárlásakor a Tixa.hu rendszere kezelési költséget számol fel.)

Esőnap: június 17. szombat

„Találkozzunk! Nincs is jobb alkalom erre, mint májusban az orgona és az akác virágzása idején egy kicsit fellélegzünk, és végre kóstolhatjuk a kéknyelű bortermelők keze munkájának gyümölcsét, az izgalmas Badacsony kék aranyát. Május 13-án ezért gyűlünk össze, hogy megmutassuk a kéknyelű iránti elköteleződésünket. A kéknyelű iránti tisztelet és a benne lelt öröm egy nem mindennapi közös kötelék, amely összefűz minket” – mondta Istvándy Gergely, a káptalantóti Istvándy Borműhely, az esemény ötlet és házigazdája.