Megválasztották az Országház idei borait

Budapest, 2020. október 2. A kategóriagyõztesek balról jobbra: Koch Csaba borász, Béres József Károly, a Béres Szõlõbirtok és Pincészet elnöke, Heimann Zoltán borász, Gálné Dignisz Éva, a Gál Szõlõbirtok és Pincészet ügyvezetõje, Németh János borász, Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Kovács Károly, a MAD Wine borászat tulajdonosa, Istvándy Gergely borász, Jakab István, az Országgyûlés alelnöke, Romsics László, a Csányi Pincészet vezérigazgatója és Thummerer Tamás, a Thummerer Pincészet szõlészeti vezetõje az Országház idei borainak díjátadó ünnepségén az Országházban 2020. október 2-án. Tizennyolc magyar borvidék 103 borászatának tételei indultak idén Az Országház Bora 2020 borkiválasztás elismeréseiért. A pincék összesen kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat, idén elõször rozékat is. MTI/Kovács Tamás

Tizennyolc magyar borvidék 103 borászatának tételei indultak idén Az Országház Bora 2020 borkiválasztás elismeréseiért, amelyeket pénteken adtak át a nyertes borászatok képviselőinek az Országház épületében.

A Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke által vezetett szakmai zsűri negyedik alkalommal választotta ki – ezúttal 231 benevezett tétel közül – azokat a borokat, amelyek Az Országház bora 2020 elismerő címet viselhetik egy újabb válogatással gazdagítva az Országgyűlés reprezentációs célú borkínálatát.

A megmérettetésen ezúttal is elsősorban a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások, borstílusok kaptak szerepet. A pincék kilenc kategóriába nevezhettek versenyborokat, idén először rozékat is.

A borkiválasztás első helyezett tételei, Az Országház Bora 2020 cím birtokosai olaszrizling kategóriában a csopaki Petrányi Pince 2017-es Olaszrizling Birtokválogatása, furmint kategóriában a mádi MAD Wine 2017-es MAD Furmint Selection tokaji száraz bora, egyéb fehérbor kategóriában pedig a káptalantóti Istvándy Pincészet 2019-es Kékderű Badacsonyi Kéknyelűje.

Az újonnan bevezetett rozé kategória első győztese a szigetcsépi Gál Szőlőbirtok és Pincészet 2019-es Kékfrankos roséja lett.

A vörösborok közül a kékfrankos kategóriát a villányi Csányi Pincészet 2017-es Teleki Selection – Villányi Kékfrankosa, a bikavér kategóriát a noszvaji Thummerer Pincészet 2016-os Egri Bikavér Superiorja, a kadarka kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet 2018-as Szekszárdi Kadarkája, a cabernet franc kategóriát pedig a nagyharsányi Koch Csaba Vin Art Pincészet 2017-es Villányi Franc-ja nyerte meg.

A tokaji aszúk közül az erdőbényei Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2016-os 6 puttonyos Tokaji Aszúja viselheti Az Országház Bora 2020 címet.

Az elsõ díj mellé járó Zsolnay-pirogránit szobor az Országház idei borainak díjátadó ünnepségén a Parlament Vadásztermében 2020. október 2-án. MTI/Kovács Tamás

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a rendezvényt köszöntő levelében hangsúlyozta, hogy „változó világunkban egy ország, egy nemzet versenyképessége a megújulási erejében rejlik. A magyar bortermelés ezt az erőt példázza: az évszázados hagyományok tiszteletben tartása mellett képes volt az állandó megújulásra, példáját adva a múltat, a jelent és a jövőt összefogó szerves fejlődésnek. Az Országház bora borválogatás ennek az időtállóságnak, megújulási képességnek és minőségnek a támogatója és hirdetője.”

Az első, második és harmadik helyezetteknek járó elismeréseket idén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke adta át. Mint kiemelte, „tisztelet és köszönet jár minden résztvevőnek, annak a 18 magyar borvidék 103 borászatának, amely a jelenkor kihívásaira és nehézségeire nem megfutamodással és feladással, hanem jó magyar szokás szerint áldozatos kitartással, akarattal, igaz küzdelemmel válaszol, és vállalta a megmérettetés próbatételét.”

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Tamás)