Soproni tavasz Budapesten

Sopron eljött Budapestre, a Stefánia Palotába a Borigo szervezésében. Az est folyamán különleges Kékfrankosokat és Zöldvelteliniket és egyéb Z betűs fajtákat kóstoltunk. Ez azért is volt érdekes volt számunkra, mert a Bor és Piac magazin februári bortesztjén is ezt a fajtakört jártuk körül. A rendezvényen jelen volt a Fertő-Hanság Nemzeti Park, akik a Fertő-tó környéki természetvédelmi terület körül madárleseket, gyalog-, e-bike- és kenutúrákat is szerveznek, így nem csak a Hanság élővilága kiállításon lehet megcsodálni az élővilágot.

A sajtkínálatról az Alpokalja sajt sajtkészítőmestere gondoskodott, akik szénatejből készítik Comte és Appenzeller típusú sajtjaikat. Ezek a zamatos sajtok házhozszállítással is elérhetőek!

Az első „Z betűs” fajtát, egy Zefírt, a Pfneiszl lányoknál kóstoltuk meg. Katrin sokat mesélt nekünk boraikról. A Zefír alacsony hozamú fajta és korán érik. Ugyan ők is egyre nehezebben találnak munkaerőt, de a klasszikus borokat kézzel szüretelik, és csúcsborukat, a Mesés vidéket is. Nagyon szép tavaszi tételük az Újra együtt reduktív Kekfrankos, amelyet fiatal ültetvényekről szüreteltek és rendkívül kifejező, gyümölcsös tétel. Összesen 13 hektár szőlőt művelnek. Aki ismeri a Merlot-Cabernet Sauvignon-Syrah házasítást tartalmazó Tangó nevű borukat, az tudja, hogy 2015 óta a borászathoz egy kengurucsalád is tartozik, akiknek azonban tilos a bejárás a szőlőbe, de a Tangó címkéjén felbukkannak. Katrin nővére, Birgit beutazta a világot, ennek a lenyomata a Távoli-világ nevű tételük, mely egy telt, húsos, tanningazdag házasítás távoli fajtákból. A 2015-ös évjáratú Mesés több mint 70 éves tőkékről származik. Csak a legjobb évjáratokban készül.

A Steigler Borászatra az utóbbi időben lettünk figyelmesek. 2016-ban vásárolták a területeiket és 2019. januártól vette át és vezeti a birtokot Varga Tamás, aki a szortimentet is kialakította. A tesztünkön is kiválóan szerepelt reduktív Zöldveltelinijük után megkóstoltunk egy seprőn érlelt változatot, majd hasonló eljárással készült Furmintjukat is. A Furmintban nem ment végbe az almasavbomlás, ezért jóval savasabb volt a tétel, mint más borvidékeken, ami izgalmassá tette. Itt találkoztunk az áprilisi sillertesztünk egyik legszebb tételével is és kifejezetten tetszett a Pinot Noirjuk is.

A Stubenvoll Borászatnál Orosz Péterrel beszélgettünk. Pet Nat őspezsgőjüket Zenit és Rizlingszilváni házasításából készítik, egyben szüretelik a két fajtát. Krémes, bársonyos buborékok és zamatgazdagság jellemzik, 1000 palack mennyiségben készítik e tételt. Ennek egy rosé változatát is kóstoltuk, Kékfrankos és Syrah házasításaként. Ez utóbbi határozottan gyümölcsös, friss, üde tétel. Ezután két natúrborát is megkóstoltuk, a 2/3 fahordó – 1/3 acéltartályt látott Zöldveltelinijüket és a Roséjukat is, ez utóbbira figyelmesek lettünk rosétesztünkön is, áprilisi lapszámunkban részletesen írunk e tételről. Kiemelkedő volt a Gauer dűlőből származó 2021-es Kékfrankosuk is. Csodás, mély, érett gyümölcsökkel.

Gangléknál nagyon tetszett a Cabernet Sauvignon, a Bónis-Reitter Zoan tétele, a Fényes Pincészet Cabernet Sauvignonja. a Heiner Pincészet Zweigeltje és Cabernet Sauvignonja, a Molnár Titi 2016-os natúrbora!

Reméljük, hamarosan újra találkozunk a soproni termelőkkel, és bízunk benne, hogy minél többen neveznek Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkra! (BZs.)