Borjour Balaton 2023

Április 14-én egy esős pénteken ismét hiánypótló rendezvényen vettünk részt a Borjour szervezésében. A Stefánia Palotában már jól ismert és nemrég indult termelőkkel találkozhattunk és tételeiket megkóstolhattuk.Érdekes volt látni, hogy a teljes Borrégió képviselte magát Somló kivételével, akiknek önálló eseményen biztosítanak bemutatkozási lehetőséget a szervezők.

 

 

Öröm volt sok-sok év után újra találkozni Istvándy Tamással (az Istvándy Jenő pincészettől), aki 3 kiváló és egymástól merőben eltérő stílusú bort mutatott nekünk: Parfym, Kála és Olaszrizling. A rendezvényen az illatos tétel fogyott leginkább. Az Olaszrizling megmutatta mit tud a mester, a Kála pedig maga volt az ideális bor, egyszerre könnyed, de vannak mélységei, izgalmai. Ez utóbbi egy Chardonnay-Olaszrizling házasítás.

Mörk Andrástól egy igen szép és hibátlan Chardonnay-t kóstoltunk. Megtudtuk azt is, hogy András vezetékneve annyit jelent svédül, hogy fekete. András pedig a Badacsonyi Kutató Állomáson dolgozott korábban.

Dóka Éva szortimentjéből egy széles válogatást ismerhettünk meg. Különleges, fajtajellegzetes bora a Kabar volt, 90 pontot adtam rá fejben. Kiemelkedő volt a Furmintja is, amely nem a Tokajban megszokott ásványos, minerális vonalat képviselte, hanem egy az agyagosabb talajra jellemző simább, savasabb verziót.

A Szer-elem Szőlőbirtokot Tóth Gábor és felesége alapította néhány évvel ezelőtt Ábrahámhegyen. Igényes, szép megjelenés és arculattal indultak, és a kóstolt Rajnai Rizlingjük hibátlan, fajtajelleges tétel.

Borbély Tomitól megkóstoltuk egyik kedvencünket, a Kéknyelűt, amiben most sem csalódtunk. Ahogy Laposa Lilla Kéknyelűjében sem. Feindék új tételét is megízleltük, egy Rajnai Rizlinget.

Megismerkedtünk a Buzássy Pince tételeivel Balatonlelléről. A borászatot Szeleczky Olivér mutatta be, aki vancouveri építész karrierjét hagyta háta mögött és hazatért, itthon a szakmájában maradt, de emellett lelkesen besegít a borászat marketingtevékenységébe is.

A Homola Pince hatalmas fejlesztésben, bővítésben van, változatlanul Homonna Attila felügyelete alatt dolgoznak. Kóstoltunk egy érlelt Furmint pezsgőt, valamint szép, tiszta, kifejező borokat, mint az elegáns Parti szél (Sauvignon Blanc) és Olaszrizling.

Megízleltük Petrányiék nemrég palackozott Syrah borát, ami gyümölcsösségével máris elnyerte tetszésünket. Gyetvai Zsolt sillerét is visszakóstoltuk, amelyről borelemző rovatunkban hamarosan olvashatnak.

Összességében remek hangulatú rendezvényen vehettünk részt, sok izgalmas kóstolással és beszélgetéssel. Az est gasztronómiai kínálata is kiemelkedett, az à table! libamájas és sonkás költeményeivel. A hab a tortán a frissítő Balatonic volt.

(BZs)