Tavaszi Kvaterka 2023

Az idén hatodik születésnapját ünneplő Tavaszi Kvaterka az Ászár Neszmély borvidék legszebb borait hivatott bemutatni egy ehhez méltó helyszínen, az Esterházy Pezsgőgyárban, ami 2017-ben került magántulajdonba és bővítése, szépítgetése azóta is folyik.

Az Ászár Neszmélyi Borvidékhez tartozó 6574 hektár termőterület, 1360 hektár szőlőt tartalmaz. A fő fehérszőlőfajták közé tartozik a Chardonnay, a Rizlingszilváni, a Zöld veltelini, az Olaszrizling, az Ezerjó, a Sauvignon blanc, az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres. A Duna nemcsak a látványával, hanem a páratartalmával is befolyásolja a borvidéket, amely az országos átlaghoz képest hűvösebb, kevésbé napos, ez pedig kedvez az illatos fajtáknak, ugyanis az illatos, aromatikus borok üdeségét adó savak nem égnek el a napfénytől és a hőségtől.

A kóstolót rövid időre megszakítva, a BeZso tanya által feltálalt kecskesajtos és házi kolbászos kóstolótálakkal csillapíthatták éhségüket a borkedvelők. A tálakhoz a Platán Pékség kétféle, burgonyás illetve teljes kiőrlésű, friss, ropogós héjú, puha kovászos kenyere; valamint a vajpuha sajtos pogácsája illetve perece csábította el időről időre jelen sorok íróját, aki nagy élvezettel falatozott a kivételes minőségű péktermékekből.

A kóstoló igazi meglepetést tartogatott számomra, aki először látogattam el a borvidékre és kellemesen meglepődtem a technológiailag kiválóan elkészített, zamatos, üde, friss savakkal bíró fehérborok,  illetve a gyümölcsbombás, jó érlelési ponteciállal rendelkező vörösborok magas minőségétől.

Szivek Pincészet:

Három lépcsős teraszon, Zöldveltelinit termesztenek és különböző időpontokban szüretelik a szőlőt.
A talaj termőképessége az alsó lépcsőn a legnagyobb, ami frissességet, gyümölcsösséget kölcsönöz a bornak, míg a tetején az erodáció miatt szikárabb, sziklásabb a talaj, ami aromagazdagabb/extraktban gazdagabb ízvilágot kölcsönöz az itt szüretelt szőlőből készült bornak. A középső lépcsőn termelt borok a kettő kombinációját tartalmazzák.

Megkóstolva a három 2022-es évjáratú Zöldvelelinit, a következő karakterjegyek érezhetőek ki:   

1-lépcső: finom seprőn érlelt, friss savak

2-es lépcső: komplexebb ízvilág, rendkívül kifinomult, gazdag extrakttartalmú bor, ropogós savakkal

3-as lépcső: A kettes lépcsőn szüretelt borhoz képest két héttel később szüretelik, vagyis október második hetében, majd az egyik felét hordóban, a másik felét acéltartályban érlelik.

Megkóstolva a bort, a kettes lépcsőn érlelthez képest a fahordós érélés vaníliás jegyeket kölcsönöz a finom nedűnek. 

Turay Pincészet:

A Turay Pincészet igazi kuriózummal lepte meg a vidáman kóstoló borkedvelőket, hiszen három szőlőfajtából, Generosa (Brut Natural ’21), Merlot  (félszáraz, Lunar Pet-Nat 21), Solaris (Solar Pet-Nat 21’), készült kénmentes, Brurt Natural és Pétillant Naturell, 3.5 bar-os természetesen kierjedt, buborékos sorozata, amely nyárestéken kiválóan üdítő pillanatokat kölcsönözhet.
De az igazi meglepetés a borkedvelőt csak ezutána érte, mikor előkerültek a vörösborok a pult alól…

Stróbl Pince:

Ez a rendkívül pici családi pincészet, amely 1/3 ha-on termel Sauvignon Blanc-t, Királylánykát, Chardonay-t és Merlot igazi meglepetést tartogatott a közönség számára.

A ’21-es tartályos, friss gyümölcsízű és a késői szüretelésű, hordós érlelésű, elegáns, zamatos Sauvignon Blanc igazi csemege volt. De a fő attrakciót a 2021-es fahordós érlelésű, vaníliás-gyümölcsös ízvilágú 24 g maradék cukortartalmú, 15% os Merlot nyújtotta.

 Kisbaka Pincészet: 

A Kisbaka családi pincészet 4-5 ha-on termel Csókaszőlőt, Hárslevelűt, Rajnai Rizlinget, Juhfarkot, Kadarkát és Kékfrankost.

A ’22-es reduktív eljárással készült rendkívül finom Rajnai Rizlinget kóstolva, üde, gyümölcsös jegyeket lehet felfedezni ropogós savakkal kibalanszírozva.
Az évjárat nélküli Hárslevelű boruk 60%-ban 2021-es hordós érlelésű Hárslevelűből és 40%-ban 2022-es reduktív érlelésű Hárslevelű házasításával készült el, ami a két technológia kedvező tulajdonságait vegyítve csábította el a közönséget.

A könnyed, 60%-ban Rajnai Rizlingből és Hárslevelűből, illetve Juhfarkból álló házastítást Háry János után szabadon, Nagyotmondónak nevezték el utalva arra, hogy egy nem tervezett eseményről van szó, ami akár jól is elsülhet. A bor kiállta a próbát a finom gyümölcsös jegyekkel és üde savaival.

Czéh Pincészet:

Az 1.8 ha-on Zenitet, Chardonnay-t és Merlot termelő családi borászat kétféle 2022-es Zenittel, egy idősebb ültetvényes, félszáraz, karakteres ill. egy fiatalabb tőkékről szüretelt, üde tétellel rukkolt elő, amit egy rendkívüli érlelési potenciállal és igen finom gyümölcsös jegyekkel bíró 14%-os Merlot-val koronázott meg.

Bősze Pincészet: 

A Bősze Pince egy kiváló 2019-es tölgyfahordós érlelésű Chardonay-val és egy 2021-es elegáns, ropogós savgerincű Rajnai Rizlinggel képviseltette magát.

Hauzer Pincészet: 

A Hauzer Pincészet kerékpáros logója annak apropóján készült, hogy a borász nagypapája kerékpárral járt ki mindig a pincéhez illetve a szőlőbe, hogy ellássa az ottani „teendőket”.

Itt kóstolhatunk üde 2021-es Irsai-Oreo-n keresztül, 2020-as fahordós és acéltartályos érlelésű Chardonay-t, illetve egy könnyed gyümölcsös, fahordós Zweigeltet 2020-ból.

Horváth Pincészet

A pincészet 11 hektáron termel többek között Irsai Olivért, Rajnai Rizlinget és Zenitet.  (Balance cuveé 40% Zenit, 40% Rajnai rizling, 20% Irsai Olivér)

A pince 2022-es Rajnai Rizlingjét szép savak, üde, gyümölcsős íz jellemzi, amit az acéltartályos érlelésének köszönhet.

A kiállított két Zenit, a gyümölcsös, üde savakkal bíró 2022-es valamint a tölgyfahordós érlelésű, elegáns savgerinccel rendelkező, magas extrakttartalmú 2016-os kiválóan leírja a borász ars poeticáját.

N3 Pincészet 

A kísérletező kedvvel rendelkező fiatalok által alapított N3 pincénél érdekes tételeket kóstolhattunk. Az egy éves barrique hordós érlelést kapott 2021-es szűretlen, kellemes savakkal rendelkező Olaszrizling után, egy fűszeres, finom, nem tolakodó savú 2021-es Cabernet Sauvignont kóstolhattunk.

Rábai Katalin  

Rábai Katalin 2022-es, Zsiga bára keresztelt, elegáns savakkal rendelkező, igen zamatos Olaszrizlingje Komáromi Zsigmond bácsiról kapta a nevét. Az igazán finom bor az ő tiszteletére készült.

A 2021-es Hárslevelű Mariska, Mariska néniről kapta a nevét, aki a pince tulajdonosváltása után is rendületlen erővel metszette a szőlőt és kóstolta a borokat egészen halála napjáig.

(S.Sz.)