Megkezdődött a villányi borvidék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szedése

Villány, 2017. szeptember 12. Szüretelõk a Szende Pince szõlõültetvényén Villány közelében 2017. szeptember 12-én. MTI Fotó: Sóki Tamás

Megkezdődött és várhatóan október második felében fejeződik be a jellegzetes kékszőlőfajták szüretje a villányi borvidéken, ahol a termés mennyisége várhatóan átlagos, minősége viszont kiváló lesz – közölte a csaknem 2400 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára.

Nagy Gergely azt mondta, a terület kisebb részén termelt fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, néhány napja pedig zajlik a rozénak, sillernek való kékszőlőfajták és a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása is.

A mintegy 315 hektáron termesztett kékoportó szedésének idejét a felhasználás céljához igazítják a pincészetek, így jelenleg a könnyedebb vörösboroknak, például a több borászat által készített, fiatalos Redy-nek, illetve házasításra szánt boroknak valót szüretelik a kékoportóból, míg a testes, tölgyfahordós érlelésű, karakteres vörösbort adó termést később, csak októberben gyűjtik be.

Nemcsak a kékoportó, de a villányi termőterület nyolcvan százalékát uraló többi kékszőlőfajta is várhatóan kiváló minőségben kerül a feldolgozóüzemekbe. A gazdák – az aszályos időjárás miatt – átlagos termésmennyiségre, ugyanakkor kiváló minőségre és jó évjáratú borok készítésére számítanak. Utóbbihoz nagymértékben hozzájárul, ha az időjárás a következő másfél hónapban mérsékelten meleg és csapadékos marad.

Nagy Gergely elmondta: évről évre kismértékben változik, mekkora területen folyik a borszőlőtermelés Villány környékén. A jelenleg 2400 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén, 380 hektáron sauvignont, 340 hektáron a cabernet franc-t, 315 hektáron kékoportót, 300 hektáron a merlot-t, 170 hektáron pedig olasz rizlinget termelnek.

A szakember kitért arra, hogy a költségek növekedése és az egyre nehezebben biztosítható emberi munkaerő miatt egyre nagyobb mértékben gépesítik a pincészetek a termelést, idén már a terület negyedén gépi szüreteléssel kerülnek le a fürtök a tőkékről.

A hegyközségi titkár közölte: veszteségeik elkerülése érdekében minden bizonnyal kénytelenek lesznek a termelők a borok árában is érvényesíteni az őket is sújtó elszabaduló energiaárakat és egyéb költségek növekedését. A drágulás mértékét azonban egyelőre nem lehet meghatározni.

A készülő borokkal kapcsolatban elmondta: mivel a pandémia következtében az éttermi fogyasztás az elmúlt években jelentős mértékben visszaesett, a csúcsminőségű italok mellett a korábbi időszakhoz képest nagyobb arányban készítenek Villányban – még mindig magas minőséget képviselő – asztali borokat idén is. A forgalom 5-10 százalékát kitevő exportra pedig szinte kizárólag nemzetközi összevetésben is kimagasló nívójú, prémiumtermékek kerülnek – közölte a hegyközségi titkár.

(Forrás: MTI, fotó: Sóki Tamás)