„Ez nem egy verseny Szekszárd és Eger között, ez egy csata”

A Hungarian Wine Summiton párhuzamosan több mesterkurzust is szerveztek a magyar borokról mintegy 100 nemzetközi szakembernek. A hazai borász előadók mellett egy-egy nemzetközi szaktekintély fejtette ki a véleményét, ami közben emblematikus borokat mutattak be a közönségnek.

A Bikavér Mesterkurzuson komoly szakmai eszmecserét folytatott Szekszárdról Sebestyén Csilla, Egerből ifj. Gál Tibor, a nemzetközi porondról pedig Elizabeth Gabay Master of Wine fejtette ki a véleményét.

Elizabeth ezzel a felütéssel kezdte a mesterkurzust: „Ez nem egy verseny Szekszárd és Eger között, ez egy csata”

A mesterkurzus kezdetén felhívta a közönség figyelmét arra, hogy érdemes a két borvidék Bikavéreinek karakterisztikájában a hasonlóságokat és a különbségeket is felfedezni. Míg északon hűvös, hegyi klíma van, és vulkanikus talajon terem a szőlő, addig délen melegebb a klíma és löszös a talaj.

Elizabeth Gabay MW előadása

Néhány hasonlóság és eltérés a két borvidék Bikavér szabályozásában

Amíg Egerben megtalálható a klasszikus, a superior és a grand superior Bikavér, addig Szekszárdon az alap és a prémium Bikavér közül lehet választani. Mindkét borvidéken minimum négy fajtából kell, hogy álljon a házasítás, és a Kékfrankosnak kell dominálnia benne. Egerben a Kékfrankos aránya 30-65% között kell, hogy legyen, Szekszárdon pedig a fajtának el kell érnie a minimum 45 százalékot.

Szekszárdon minimum 5, maximum 10 százalék Kadarkát kell használni, de Egerben nincs ilyen feltétel a Kadarkára vonatkozóan. Egerben a klasszikus kategóriában tizenhárom fajtát lehet alkalmazni, a többiben tizenkettőt. Szekszárdon ezzel szemben az alap Bikavérben akár tizenhat fajta házasítása is lehet, a prémium kategóriában azonban csak nyolcféle lehetőség van. Hordós érlelés tekintetében Egerben a klasszikus Bikavért minimum 6 hónapig, az összes többi kategóriát Egerben és Szekszárdon minimum 12 hónapig kell hordóban érlelni. 

Bikavér kóstoló sor

Elizabeth Gabay elmondta, hogy a borsor összeállításánál azért kerül előre Szekszárd, mert ott a szabályozás miatt általában magasabb a Kékfrankos aránya a Bikavérben, ami egy könnyedebb fajta.

Csilla bemutatta a belépő bort, ami a Bodri Pincészettől egy 2020-as Tradíció Bikavért. A második bor egy meleg évjáratból származott, 2017-ből a Vida Borászatból. Kifejezetten harmonikus tétel volt, korát jelezte, hogy színe már téglásba hajlott.

Ezután megérkeztünk Egerbe, ahol Ifj. Gál Tibor mutatta be Tóth Ferenc Egri Bikavér Superiorjét és St. Andrea Merengőjét, mindkettő 2018-as évjárat volt. Gál Tibor elmondta, ha most indítaná a családi borászatot, akkor csak Bikavérrel foglalkozna. Tóth Ferenc bora finom fűszeres, csokoládés jegyeket és kiemelkedő vulkanikus karaktert mutatott. St. Andrea pedig egy izgalmas, nagyívű vörösbor volt.

Gál Tibor beavatta a közönséget a „Bikavér filozófiájába”, miszerint lecsökkentette a hordós érlelést 12-13 hónapra. Azóta a házasítás még nagyobb hangsúlyt kap borainál. Ahogy a házasságokban is hasonulnak egymáshoz a felek, úgy ők is a tökéletes házasítást keresik. Külön szüretelik, de amint lehet összeházasítják a fajtákat.

Elizabeth Gabay kiemelte, hogy borszakíróként leginkább az az energia foglalkoztatja, ami a két különböző stílusú Bikavér között megjelenik.

Az utolsó két bornál már a terroir is előtérbe került. Két előadónk borai egy-egy dűlőből kerültek ki. Csilla bemutatta a 2018-as Iván-völgyi Bikavért, és hangsúlyozta, hogy a lösz milyen sok tápanyagot tartalmaz. Példaként Németországot hozta fel, ahol csodálatos Rizlingeket termelnek. Sok helyen vörösagyag talaj található Szekszárdon, ami a bogyón vastagabb héjat eredményez, s ez a bornak magasabb tannint, mélyebb színvilágot kölcsönöz. Elmondta, hogy az Iván-völgyben sok különböző parcellán termelnek szőlőt. „Dűlőszelektált borok csak a legjobb évben készültek” – foglalta össze Csilla.

Gál Tibor a 2016-os Síkhegyi Grand Superior Bikavérét mutatta be. A szakember hangsúlyozta, hogy nem akarja, hogy a fajtákat kiérezzük a borából, ő mindig egy tökéletes házasítás, egy Bikavért elkészítésére törekszik. Bora önmagáért beszélt, komplex karakterében ugyanúgy megjelentek a gyümölcsök, mint a lekerekedett tanninok.

(BZs)