Két nemzetközi szőlészeti-borászati kutatási program konzorciumvezetője lesz tavasztól több éven át az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) – jelentette be az intézmény általános rektorhelyettese.
Váczy Kálmán Zoltán elmondta: az összesen mintegy 500 ezer euró költségvetésű európai program egyike a szőlészet-borászat oktatásfejlesztési területére fókuszál, míg a másik az innovatív technológiák és okoseszközök szőlőművelésben történő alkalmazását kutatja.
Zsófi Zsolt, az egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének vezetője elmondta: az Erasmus+ pályázaton elnyert forrás finanszírozza áprilistól három éven át 5 konzorciumi partner, az egri mellett egy-egy portugál, spanyol, francia és olasz felsőoktatási intézmény oktatásfejlesztési munkáját. Céljuk a hallgatók felkészítése a klímaváltozás elleni küzdelemre a szőlészet-borászati ágazatban. A projekt fontos eleme egy, a témát felölelő, a konzorciumon kívül is szabadon hozzáférhető elektronikus tananyag kidolgozása, mely hozzájárul a jövő szakembereinek felkészítéséhez – húzta alá. Tapasztalatcserét, és a társintézmények megismerésének lehetőségét biztosító programokat, nyári egyetemeket is szerveznek – tette hozzá.
Hegyi Ádám István, az EKE Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat igazgatója a másik projektről elmondta: két-két magyar és olasz partner vesz részt. Hazai oldalról az egyetem mellett az egri borvidék 11 pincészetét tömörítő Egri Borműhely, míg olasz részről a Padovai Egyetem és egy szőlészetekben alkalmazható okoseszközök gyártásával foglalkozó helyi vállalkozás.
Szavai szerint a két éven át tartó közös munka eredményeként létrehoznak egy szabadon hozzáférhető internetes portált, ahol bemutatják az innovatív eszközök alkalmazását a szőlőművelésben.
Egy olaszországi és egy egri mintaterületen távérzékelésen alapuló méréseket végeznek majd, magyar részről a borműhely tagjai közé tartozó Tóth Ferenc Pincészet Síkhegy-dűlője lesz a mintaterület – mondta a birtokigazgató. A projekt során használt eszközökhöz kapcsolódó ismereteket ez esetben is oktatási anyagokban összegzik.
Gál Tibor, az Egri Borműhely alelnöke rámutatott: közreműködésük azon a felismerésen alapul, hogy a korszerű szőlőtermesztés ma már tudományos megalapozottságú adatokra épülő munka. Az ágazat egri képviselői is egyre inkább igénylik a tudomány támogatását tevékenységük hatékonyabbá, gazdaságosabbá, versenyképesebbé tétele, és a csúcsminőséget képviselő, dűlőszelektált borok biztonságos előállítása érdekében.
(Forrás: MTI, fotó: Komka Péter)