Az észak-magyarországi fiatal vállalkozókat támogatják

A GINOP-5.1.9-17-2017-00008 „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Észak-Magyarországon” című projekt keretében több, mint másfélezer vállalkozás kezdte meg működését 2021-ben.

A Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) és konzorciumi partnerei munkanélküli fiatalok és álláskeresők bevonásával és vállalkozásuk létrehozásával segítette elő a régió munkaerőpiaci helyzetének javulását. A 2018-ban indított projektet az Európai Unió és a hazai költségvetés 1,118 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatással finanszírozza.

A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program „GINOP-5.1.9-17 Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése” című konstrukció keretében valósul meg. A projekt célja, hogy az Észak-Magyarországi régióban élő, 18-30 éves, valamint a 30 év feletti álláskeresők vagy inaktív személyek vállalkozásindítását, önfoglalkoztatóvá válását támogassa a vállalkozások működtetéséhez alapvető ismereteket adó képzéssel, szakmai tanácsadással. A felkészítés végeztével elfogadott üzleti tervvel rendelkező vállalkozók a GINOP konstrukció II. pilléréből indulótőkét kaptak. A vállalkozásindítást követően a konzorcium legalább 1 évig tartó mentori támogatással segíti az új vállalkozások megerősödését. Az MVA konzorciuma a projekt során együttműködik a régió kormányhivatalainak munkaügyi központjaival és más, a területen működő társszervezetekkel, önkormányzatokkal, kamarákkal és vállalkozókkal.

A megvalósításban részt vesznek az MVA régióban működő helyi konzorciumi partnerei:

  • Nógrád Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
  • Abaúj Térségi Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Alapítvány
  • Ózdi Vállalkozói Központ és Inkubátor Alapítvány

A projekt eredményeként 1581 vállalkozás jött létre, ezáltal a konzorcium teljesítette a vállalt monitoring mutatót, hozzájárulva a projekt fő célkitűzéséhez.

Az induló vállalkozások jelenleg a program II. pillére keretében a Magyar Államkincstártól igényelt mintegy 4,5 millió Ft támogatás felhasználásával kezdték meg működésüket.

A vissza nem térítendő forráson kívül a projekt hozzáadott értéke az egy projektciklusban létrejött vállalkozások hálózata, ami a kölcsönös ismertségre, a közös tapasztalatokra és bizalmi tőkére épülve segíti a vállalkozások fennmaradását.

A projektről bővebb információ a www.segitunkinditani.hu oldalon olvasható.