Újabb turisztikai szektorok csatlakoznak az adatszolgáltató központhoz

restaurant 449952 1280

A szálláshelyeket követően novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK) az adatvezérelt ágazatirányítás újabb fontos lépéseként – mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

Hozzátette: ezzel a turizmus teljes spektrumáról naprakész adatok állnak majd rendelkezésre a jövő év második felétől. A mintegy 2,5 évvel ezelőtt bevezetett NTAK-rendszer jelenleg 42 ezer szálláshely adatait elemzi és tárolja, ebből pontos előrejelzéseket is lehet készíteni. Látják egyebek mellett, hogy melyik településre mely országokból érkeztek, emellett az MTÜ elemzi a mobilcella adatokat, és hitelkártya költéseket egyaránt.

Elmondta, hogy Európában ez az egyik legjobb és legátfogóbb adatelemző rendszer, amely nem csak a múzeumokra, kastélyokra, várakra terjed ki, hanem a fesztiválokra és fürdőkre is, azaz mindenre, ahol jegyértékesítés zajlik. A regisztráció novembertől, az adatszolgáltatás 2022 júliustól indul majd el. Kérdésre közölte: az NTAK nagyjából százezer szolgáltató adatát fogja nyilvántartani.

A turisztikai ágazat válságból kilábalásának időszaka zajlik, ezért fontos az innovatív technológiai megoldások kialakítása, annak érdekében, hogy a turizmus a magyar gazdaság valódi húzóágazata legyen – húzta alá. Reményét fejezte ki, hogy az ágazat 2022-re visszatérhet a 2019-es teljesítményéhez, és meg is haladhatja azt.

A sajtótájékoztatón közel 30 szervezettel aláírták a nyilatkozatot a jövő adatvezérelt turizmusáért. Az aláírók a rendszerhez való csatlakozással hozzájárulnak ahhoz, hogy a teljes szektort érintően naprakész információk álljanak rendelkezésre, támogatva ezzel is a magyar gazdaság fejlődését.

A legális foglalkoztatást ösztönző intézkedések, így az NTAK kiterjesztése is az ágazat érdekét és fehéredését szolgálják – hangsúlyozta Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnöke. A szektor közös érdeke a digitalizáció minél gyorsabb elterjedése, a szövetség ebben támogatja a cégeket.

Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta: a hazai fürdők a magyar turizmus meghatározó részét képviselik. Az új rendszer hozzájárul a stratégiai tervezéshez, a naponta érkező adatok a turisztikai marketingaktivitások és támogatások tervezését segítik – mondta. Arra számít, hogy az adatvezérelt technológia hozzájárul a fürdőágazat versenyképességének növeléséhez.

A nyilatkozatban kiemelik: a digitalizáció megkerülhetetlen, ha az ágazat hosszú távú versenyképessége, fenntarthatósága és hatékonysága a cél. A szektorban dolgozó vállalkozások számára ez ma már elengedhetetlen. Az MTÜ a hazai turizmus szolgáltatóival azon dolgozik, hogy az ágazat minden területen megteremtse a digitális átálláshoz szükséges feltételeket, a szereplők felkészüljenek a továbblépésre. Magyarország ebben a folyamatban élen jár az NTAK bevezetésével – írták. A turizmus csak akkor válhat a jövő igazi húzóágazatává, ha megvalósul a teljes körű, online adatszolgáltatás – olvasható a nyilatkozatban.

(Forrás: MTI)