Feind Neked! 2021. április

A Feind Pincészet áprilisban is receptet, zenét, filmet, képzőművészeti alkotást ajánl egy bora – ezúttal a Sauvignon blanc 2020 – mellé.

A Sauvignon blanc szőlőfajtát ill. annak borát – a Chardonnay mellett – ma joggal tarthatjuk a világ legismertebb és legkedveltebb fehér szőlőfajtájának, borának. Eredetileg Dél-Nyugat Franciaországból, Bordeaux környékéről származik, de ma már a világ számtalan helyén termesztik sikerrel. A leghíresebb palackjai (és gyakran a legdrágábbak is) Loire-menti Sancerre és a Pouilly-Fumé területekről származnak – ezek alkotják a fajta etalonját. A ’70-es, ’80-as években a fajta meghódította az Újvilágot, az Egyesült Államokat, Dél-Afrikát, Dél-Amerikát is, de a legnagyobb csodákat mégis Új-Zélandon alkották belőle. Nevét a francia sauvage, azaz vad, barbár és blanc – fehér – szavakból eredeztetik de egyes nyelvészek a kelet-francia Savagnin településben látják az eredetét. A fajtát különösen elegáns, magas savtartalma és erősen illatos mivolta miatt kedvelik a termelők és fogyasztók egyaránt. Bogyói közepes méretűek, zöldek vagy, világos sárgák, fürtjei kisebb, közepes méretűek. Közepesen bőtermő fajta. Bora üde, legjobb esetben is közepes testű, savai élénkek, harmonikusak, általában száraz kivitelűek. Száraz fajtabora mellett gyakran házasítják Semillon szőlőből készült borral. Üde – és igen drága – kivétel a dél-Franciaországi (Bordeaux) Sauternes-ben készült édes csemegebora.

Nem véletlenül bolondult bele ebbe a fajtába a borvilág. A Feind Sauvignon blanc-ja reduktív, oxigén-kizárásos, újvilági stílusban készült. Illatában frissen vágott fű, csalán, mézelő virágok, akácvirág, ízében a ropogós, játékos savak mellett citrusos, barackos, kis grépfrúttal, talán egy kis bazsalikommal díszített, izgalmas világgal találkozhatunk. Ajánljuk halból készült ételekhez, például natúr pontyhoz, kecsegéhez, gardához vagy süllőhöz. Pácolt sültekhez, marhasteakhez remek, de kecskesajttal is érdemes kipróbálni, vagy nagy ízkaland érett roquefort, esetleg gorgonzola sajttal összekóstolni.

Április már a zsenge nyúl és a friss spárga hónapja. Borukhoz ezúttal mustáros-joghurtos nyúlcombot javasolnak zöldspárgával és krokettel.

Mustáros-joghurtos nyúlcombot javaslunk zöldspárgával és krokettel

Hozzávalók

  • 60-70 dkg házinyúlnak 4 db combja (Ízértők között egyetértés van abban, hogy a vadnyúl combjához, annak intenzívebb ízvilága és sötétebb húsa miatt inkább siller vagy könnyedebb vörösbor, Kadarka, Portugieser illik.)
  • 100 ml étolaj
  • 50 ml joghurt
  • 3 evőkanál dijoni (esetleg angol) mustár
  • fél kg burgonya
  • jó maréknyi liszt
  • 1 tojás
  • fél kg zöld spárga
  • tengeri só és frissen
  • durvára őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

A combokat egy kis olajjal bekenjük majd besózzuk-borsozzuk és kiolajozott vagy kizsírozott tepsibe fektetjük. Az olajat a joghurttal habverővel egyenletesen krémesre keverjük. Ezzel befedjük a combokat, majd forró sütőbe tesszük jó fél-háromnegyed órára. A sós vízben félpuhára főtt spárgával ezután körbe rakjuk és még vagy 15 percig összesütjük. A finomra tört burgonyából és a lisztből és a tojásból tésztát gyúrunk és a férfi-hüvelykujj méretű darabokat panírozzuk és kisütjük.

 

A XX. századi francia költészet fenegyereke, Paul Éluard (1895-1952) már fiatal korában tuberkulózisban megbetegedett és betegsége végig kísérte életét. Politikai nézeteit markáns baloldaliság jellemezte, költészetében az életszeretet, a szépség, a boldogság iránti vágy állt. Ha akarjuk, ha nem, alábbi versében akár be is helyettesíthetjük a „Te” szót a borral, ami így izgalmas áthallásnak is tűnik.

 

Paul Éluard: Halál, szerelem, élet (részlet)

 

Te jöttél és megint felparázslott a tűz

Hátrált az árny kigyúlt a lenti szürke fagy

S az egész földet a te tested

Fénye ragyogta be s egyszerre könnyű lettem

Te jöttél és a magány megverten elvonult

Lett vezetőm a földön tudtam merre tereljem

Lépteimet úgy éreztem óriás vagyok

Mentem előre s enyém lett tér s idő.

 

Az izgalmasan sokszínű és nagyon is modern Sauvignon blanc zenei aláfestéséhez hallgassa meg az 1953-as születésű, angol Mike Oldfield bemutatkozó lemezét 1973-ból, a Tubular Bells-t ami meghozta számára a világhírt. Zeneszerző és számtalan hangszeren is játszik, de zenéjében felfedezhetjük a kortárs irányzatok és a világzene harmóniáit, kompozíciós technikáit. Bár folyamatosan alkotó és koncertező művész, legelső sikerét soha nem tudta megismételni, az korában annyira újszerű és frissen ható volt, hogy ma már a nagy klasszikusok közé számítják.

 

Amennyire szórakoztató, szellemes és vibráló jelen bor, annyira hasonlít a rendező-fenegyerek, Quentin Tarantino Ponyvaregény (Pulp Fiction) című, 1994-ben bemutatott amerikai bűnügyi filmjére. Remek forgatókönyv, zseniális színészek, mint John Travolta, Uma Thurman vagy Samuel L. Jackson, de egy rövid jelenetben maga a rendező is feltűnik. Műfaji meghatározása lehetetlen, mert nézhetjük, mint horrort, akár mint alvilági gengszterfilmet, de a szürrealitás, a fanyar humor vagy a filozofálás sem áll tőle távol. Sokoldalú és szórakoztató, mint egy jó Sauvignon! És kellően hosszú is, hogy „kétpalackos” filmnek is hívhatjuk!

 

Képzőművészeti rovatunk vendégszerzője – ha már Sauvignon blanc a téma – az Új-Zélandon született és ott alkotó Ginette Eysink. Öntörvényű, önképző, egyéni stílusú, akár naív festőként is elkönyvelhetnénk. Technikája a szabadkézi ceruzarajzoktól az olajképeken át a digitális technikákig terjed – korunknak megfelelően. Témája természetesen a szigetek egzotikus tájai, színes állatvilága és természetesen az őslakosok. A Maori fiú portréjában jól egyesíti a természetközeli egyszerűséget a vibráló egzotikummal.