Magyar borok sikere Horvátországban

A 2021-es nyári szezonban már Horvátországban sem kell nélkülözni a magyar borokat. Deni Srdoč, aki Michelin csillagot szerzett korábbi éttermének, az újonnan nyíló fiumei (Rijeka) Nebo Restaurant & Lounge séfjeként magyar borokat is szeretett volna látni a borlapon. Instagrammon kereste meg BoReTT-et és a kóstoltatás eredményeként a következő borászatok tételeit listázták be: 2HA Szőlőbirtok és Pincészet, Balassa István (Balassa Bor), Homola Pincészet, MajorosBirtok, Somlói Vándor Pince, Villa Sandahl Borászat, Wassmann Pince, Zsirai Pincészet.

A BoReTT-et abból a meggyőződésből alapította Crab Mária Antoanett (Babette), hogy az összefogás lehet a kulcsa a magyar borok nemzetközi piacra lépésének. Ebben a szellemben alakítja a kisebb borászatokat képviselő portfólióját. Korábban sommelier-ként dolgozott itthon és külföldön egyaránt, vallja, hogy óriási kiaknázatlan potenciál rejlik a magyar borokban. Ezért indult el a BoReTT.

Bár a COVID alatt nehezebb a külföldi utazás, de Babett nem adja fel egykönnyen így februárban és márciusban – természetesen a szigorú szabályzások betartásával – kis piros autójába pattanva, sokszor abban éjszakázva, nyakába vette a szomszédos országokat.

2021 első negyedévében nyílik meg a fiumei Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge, ahova a 28 éves, Krk szigetéről származó sztárséfet, Deni Srdoč-ot szerződtették. Srdoč a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét nagymamájától örökölte, gyorsan felívelő karrierje során 2018-ban megválasztották Horvátország legjobb fiatal séfjének, valamint a Gault&Millau Az év fiatal tehetsége címet adományozta neki. Huszonhét évesen pedig megszerezte korábbi munkahelyének, a Draga di Lovrana Restaurantnak az első Michelin csillagot is. A fiatal konyhafőnök kívánsága volt, hogy az új étterem honlapján magyar borok is szerepeljenek, így lépett kapcsolatba BoReTT-től Babette-tel.

A kóstolót márciusra sikerült megszervezni, a BoReTT összesen 62 magyar tételt kóstoltatott. A kóstolón Srdoč mellett az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac és a beszerzés vezetője vettek részt. Mikinac 2020-ban bekerült Horvátország legjobb 12 sommelier-je közé, ahol a versenyt az előkelő negyedik helyen zárta. Elragadtatással beszélt a magyar borokról, a fehérborok mineralitásáról és sajnálatát fejezte ki, hogy a két ország közelsége ellenére még sosem kóstolt juhfarkot vagy hárslevelűt.

A Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa oldalán már májusra lehet szobákat foglalni, és a várakozások szerint nyitnak a teraszok is, így reméljük, hogy mind a hotel vendégeinek mind pedig Mikinac sommelier-nek bőven lesz alkalma a magyar tételeket kiélvezni.

A Nebo Restaurant & Lounge borlapjára a következő tételeket listázták be:

Pezsgők: Homola 2017, Wassmann Morizz 2017

Fehérborok: Balassa Kakas Furmint 2018, Balassa Szent Tamás Furmint 2018,

Somlói Vándor Birtok Juhfark 2018, Somlói Vándor Öregtőkék – Nyugat Juhfark 2019, Somlói Vándor Celi 2019, Villa Sandahl Wet Stones 2015, Villa Sandahl Rabbit Periscope 2017, 2HA Olaszrizling 2018

Vörösbor: Wassmann Samo cuvée (Cabernet Sauvignon-Merlot)

Édes borok: Majoros Pincészet Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2013, Zsirai Tokaji Fordítás 2017

További információ

BoReTT                                                                                             Schneider és Tsa Kft.

www.borett.com

Crab Mária Antonett (Babette)                                                        Schneider Erika

maria.crab@borett.com                                                                  schneidererika@t-email.hu

+36702691286                                                                                  +36309220569

Instagram:@borett_wines

Facebook:@BoRettWines