Simonit & Sirch-féle szőlőmetsző szakmai napok

A világhírű szaktanácsadó cég, a Simonit & Sirch előszőr tart Magyarországon szakmai napokat, az Eszterházy Károly Egyetem együttműködésével.

A Simonit & Sirch metszéstechnika a nedvkeringés megfigyelésén, a kontrollált növekedésen és a metszési sebek, illetve azok méretének csökkentésén alapul. A módszer figyelembe veszi a szőlő fiziológiáját. A metszési technika elsajátítása kulcsfontosságú a szőlő szerkezetének javításához, valamint az állandó hozam és a hosszú életű szőlőültetvények biztosításához.

A Simonit & Sirch Szőlőmetszési Iskolájának szakmai napjain a résztvevők megtanulják kíméletes metszés alapjait a Simonit & Sirch metszéstechnikával. A szakmai napok programja két részre osztható: egy három napos téli metszésre (2021. január 21-23.), valamint tavasszal egy egynapos hajtásválogatásra (2021.május 8.). A képzés helyszíne: Eszterházy Károly Egyetem Kísérleti Szőlőültetvények és Borászat, Eger, Kőlyuktető

A Simonit & Sirch szőlőmetszéssel és –képzéssel foglalkozó szaktanácsadó cég. A névadók Marco Simonit és Pierpaolo Sirch az észak-olaszországi Friuli régióból származnak, ahol közel 15 év alatt kifejlesztették és évről-évre pontosították a metszési módszert. A megszerzett tapasztalatokat szigorú és precíz mentorálás útján adják tovább a metszőknek, azzal a céllal, hogy növeljék a szőlőültetvények know-how-ját.

Jelenleg körülbelül 20 tag tartozik a mentorok közé, akik járják a világot és a szőlőültetvényeket, monitororozzák a területeket, teljes körű felméréseket végeznek, egyénre szabott megoldásokat javasolnak a pincészeteknek. A mentorok együtt dolgoznak, oktatják és képzik a szőlőben dolgozókat.

A Simonit & Sirch metszési módszer már az egész világon elterjedt, úgy mint, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Portugália, Németország, Svájc, Ausztria, Dél-Afrika, Ausztrália, USA, Chile, Argentína.

A szakmai napokon történő részvétel az elméleti és gyakorlati bemutatókat foglalja magába. A résztvevők megismerkedhetnek a guyot és kordonos művelési móddal, ezek kialakításával, valamint idős ültetvényekben való alkalmazásával. A Simonit & Sirch metszési módszer alapelvei segítségével gyakorlati bemutatókkal folytatódnak a szakmai napok.

Részvételi díj: 360 Euro + áfa/fő

A szakmai napokon kizárólag előzetes jelentkezéssel lehet részt venni.

Jelentkezni a szolobirtok@uni-eszterhazy.hu e-mail címen lehet 2021. január 18-ig.