Tállyán zárja a szezont a Tokaji Borlovagrend

A Tokaji Borlovagrend (Confrérie de Tokaj) elmúlt tíz évben végbement megújulásának egyik fontos kifejeződése az az éves csúcstalálkozó, mely idén Tokaji Szüret néven, Tállyán, a Maillot Kastélyban kerül megrendezésre, tállyai borászatok közreműködésével. Színes programmal várják a borkedvelő közönséget október 24-én: sétáló kóstolóval, mesterkurzussal, dűlőtúrával, borlovagavatással, tokaji palackiállítással és egyéb izgalmas eseményekkel.

Nulladik napi eseményként a Tokaji Borlovagrend Egyesület Tarcalon a Tarcal Bor és Kultúra Egyesülettel találkozik. Délután 5 órakor az Áldó Krisztus szobornál – amennyiben az időjárás is engedi- a lenyugvó nap fényei mellett, ünnepi koccintással egybekötött beszélgetésre invitálják az érdeklődőket. Az alkonyati színekben pompázó látvány, amely a szobortól elénk tárul a településsel, az előtte elterülő Alfölddel, a Tarcali Bányatóval, a tokaji Kopasz-heggyel mind szemet gyönyörködtető.

Október 24-én, szombaton egész napos programsorozattal várja a borkedvelőket a Borlovagrend és a tállyai borászközösség a Maillot Kastély patinás épületében. Délelőtt, 10 órai kezdettel Müller István tokaji palackgyűjteményének kiállításával indul a nap, ahol megcsodálhatók, milyenek voltak hajdan a tokaji bor jellegzetes palackformái, és azok hogyan változtak napjainkig. Az ebéd előtti borlovag-avatási ceremónia immár hagyományos eleme az éves eseménynek, ahol Tokajért elkötelezett személyek kerülnek avatásra (11 órai kezdettel).

Délben az Oroszlános Udvar többszáz éves falai közt várnak mindenkit ebédre (ahol különleges, helyi borválasztékkal egészíthető ki a menü). Ebéd után ismét a szomszédos Maillot Kastély kerül a történések középpontjába.

Helytörténeti séta indul 13 órakor Erhardt Gábor főépítész vezetésével Tállya különleges épületeit és gazdag múltú utcáit bejárva, majd 14 órától a borozni vágyók egész délután ismerkedhetnek a tállyai és a borlovagrendi termelőkkel és boraikkal, sétáló kóstoló keretein belül. Ritka alkalom, hogy ennyi tállyai bor és borász egy helyen megismerhető. Meghívott vendégként egész nap jelen lesz a vámosújfalui, látássérülteket foglalkoztató Búzavirág Alapítvány is, akik különleges, kézműves termékeiket kínálják a résztvevőknek.

Délután három órakor Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője mesterkurzuson fog mesélni Tállya dűlőinek egyediségéről. Rengeteg érdekességet hallhatnak majd tőle a jelenlevők a világ legelső termőhelyi besorolását illetően, melyhez természetesen tállyai dűlős borok adják az illusztrációt. Október 25-én (vasárnap) 10 órától, a történelmi Palota-dűlőben lesz dűlőséta kóstolóval, melyet a TR Pincészet szervez a Maillot Kastélytól.

A programokra előzetes regisztráció szükséges a létszámlimit miatt a regist@tokajiborlovagrend.hu email címen.

Kiállító pincészetek:

 • Szent Benedek Pincészet
 • Szűcs Ferenc Pincészete
 • SZÓLÓ
 • Kaláka
 • Homoky Dorka
 • Aranynap Pince és Vendégház
 • Szalóczi Pincészet
 • Hollókői József Pincészete
 • TR
 • Márton Birtok
 • Palkó Pincészet
 • Rózsa Pincészet
 • Dudovics Pincészet

A Tokaji Borlovagrend külön standon kóstoltat (Tállyán kívüli borokkal kiegészítve).

További információk a Borlovagrend oldalain érhetők el: https://www.facebook.com/TokajiBorlovagrend/

http://tokajiborlovagrend.hu