Július hónap időjárása

A Tarcali Kutató növényorvosa, Pableczki Bence összeállította a Tokaji borvidéken július hónapban mért időjárási adatokat.

A nyár második hónapja változékony időjárást hozott. Volt részünk kánikulában, erőteljes lehűlésben, az esőzések után pedig párás, fülledt körülményekben. Az ültetvényekben volt bőven teendő, különösen a hónap első felében sűrűsödtek össze a feladatok. Túl vagyunk egy újabb zöldszüreten, ismét több száz hektáron szedték le zölden a szőlőt a gazdák. Növényvédelem tekintetében a feketerothadás elleni védekezés állította komoly kihívás elé a termelőket júliusban.

Hőmérséklet

Júliusban a legmelegebb 11-én volt (31°C), a leghidegebb pedig 14-én (8,9°C) (1. ábra). A havi átlag hőmérséklet 21,2°C volt, ami néhány tized fokkal elmarad, mind a tavalyi júliusi átlagtól (21,6°C), mind a borvidéki ötven éves átlagtól (21,8°C). A hónap jelentős részében néhány napos melegebb és hűvösebb időszakok váltották egymást. A hűvösebb időszakokban a hőmérséklet napközben 20°C közelében alakult, sőt egy alkalommal a napi maximum nem érte el ezt az értéket. Az éjszakai hőmérsékelt jobbára 15-20°C között volt, a hónap közepén voltak hűvösebb esték, ekkor 10°C körüli értékeket mérhettünk.

1.ábra: Júliusi léghőmérséklet napi bontásban

Csapadék

A bodrogkeresztúri Dereszla dűlőben üzemelő meteorológiai állomás 70 mm csapadék mért július során (2. ábra). Ez lényegében megegyezik az egy évvel korábbi mennyiséggel (69,3 mm), és a borvidéki ötven éves átlagtól sem marad el jelentősen (74,8 mm). A csapadék gyakran heves felhőszakadások formájában érkezett, ekkor rövid idő alatt igen nagy mennyiség hullott. A havi csapadék kétharmada júliusi 1-12. között hullott. A csapadék borvidéki eloszlásában jelentős eltérek voltak a hónapban. A meteorológiai állomások által mért mennyiségek 64 és 139 mm között alakultak.

2. ábra: Júliusi csapadék napi bontásban

Talajnedvesség

A hónap első dekádjában a 0-50 cm-es rétegben lényegi változás nem történt a nedvességtartalom tekintetében, 90% felett volt. Ezt követően azonban folyamatos ingadozás mellett egy lassú csökkenés zajlott le, ami július utolsó, meleg, csapadékmentes napjaiban felgyorsult. A hónap legvégére a borvidék déli részén 70% alá ment a nedvességtartalom, a térség északi felé pedig 70% felett maradt.

Az 50-100 cm-es rétegben a hónap legelső napján 100%-os volt a nedvességtartalom. Július közepéig nem történt számottevő változás. Ekkor azonban csökkenés indult el, aminek eredményeképpen július végére a borvidék jelentős részén 70-80% közé esett vissza a nedvességtartalom, ez alól a Sárospatak és Sátoraljaújhely környéki területek jelentettek kivételt, itt 80-90% között alakult ez az érték.

Az adatokat a bodrogkeresztúri Dereszla dűlőben lévő meteorológiai állomás mérései, illetve a met.hu által szolgáltatott adatok alapján készítettem. Az ötven éves átlag adatai frissítésre kerültek, azonban ezen adatsor (1969-2019) összeállítása csak több mérőhelyről származó adatok révén valósult meg.