1,8 milliárd forintos rendkívüli támogatás a borászatok számára

money 2696219 1280

Az intézkedés célzottan azon kis- és közepes méretű borászatokat segíti vissza nem térítendő támogatás formájában, akik a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és akik zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő gazdasági hatások alól a szőlő- és borágazat sem mentesült. A turizmus teljes leállása, az éttermek, szórakozóhelyek, rendezvények, szállodák zárva tartása a borfogyasztást is jelentős módon mérsékelte nem csak belföldön, hanem a világ minden pontján.

A tavasz folyamán meghirdetett krízislepárlás intézkedés célja az eladhatatlanná, vagy nehezen értékesíthetővé vált borászati termékek készleteinek csökkentése volt, míg a 2019. évben bevezetett, szőlőültetvényekben végzett zöldszüret támogatás 2020-ra való kiterjesztése a felesleges szőlőmennyiségek kivonása mellett biztonsági hálót nyújt azon szőlőtermelők számára, akik nem tudják időben elhelyezni az idei évi termésüket.

A most elinduló harmadik intézkedést a kormány által a Gazdaságvédelmi Alapból az Agrárminisztérium részére rendelkezésre bocsátott 25 milliárd forintos többletforrás terhére meghirdetett Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Program részeként 1,8 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg a tárca. Az intézkedés célzottan azon kis- és közepes méretű borászatokat segíti vissza nem térítendő támogatás formájában, akik a saját maguk által megtermelt szőlőből bort állítanak elő, és akik zömében a vendéglátás és szálloda (HORECA) szektorba, illetve helyben, közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik termékeiket, hiszen a legnagyobb bevételkiesés őket érinti.

Egy kérelmező legfeljebb harminc hektár támogatható terület után nyújthat be támogatási kérelmet. A támogatási összeg maximum 600 ezer Ft/hektár, amely összeget meg kell szorozni a HORECA/közvetlen értékesítés teljes értékesítéshez képesti arányával. A támogatás igénybevételével a borászat vállalja, hogy legalább a támogatás alapjául szolgáló saját területről idén is betakarítja a termést és abból borászati terméket készít. Az a termelő jogosult a rendelet szerinti átmeneti támogatásra, aki vagy amely a borászati termékeinek legalább 20%-át (mennyiségben) a 2018/2019. borpiaci évben a fogyasztó részére közvetlenül a pincészetén keresztül, vagy valamely belföldi HORECA-szektorbeli vállalkozás részére közvetlenül vagy közvetetten értékesítette.

A Magyar Államkincstárhoz elektronikusan lehet a támogatási kérelmeket benyújtani, amely a 2020. augusztus 10-e és augusztus 24-e között beérkezett, szabályos igényléseket összesíti, és legkésőbb 2020. december 31-éig megállapítja a támogatás összegét.

A részletek itt érhetők el.

(Forrás: AM Sajtóiroda)