28 százalékkal bővült a támogatott agrárbiztosítások díjállománya idén

Idén több mint 14,5 milliárd forintnyi támogatott növénybiztosítási díjat fizettek be a gazdálkodók, a tavalyinál 28 százalékkal többet – tájékoztatott a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Hangsúlyozták: mivel a nyáron 5 milliárdról 7 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét, a gazdák díjvisszatérítése is nőhet az előző évhez képest. A kilenc éve működő díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer keretében a gazdálkodók a mindenkori keretösszeg erejéig a támogatott körbe tartozó biztosítások díjának maximum 70 százalékát visszakapják utólagos támogatásként.

A legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére, illetve csonthéjas és héjas kultúráknál 64 százalékos visszatérítésre számíthatnak a gazdák, a tavalyi arány 55 százalék volt. Az ültetvény- és a zöldség- valamint a többi szántóföldi kultúráknál változatlanul 40 százalékos a visszatérítés.

Az idei kárbejelentések alapján a mezőgazdaságot az átlagosnál több természeti kár érte. A téli, majd a tavaszi fagyok jelentősen károsították a gyümölcsösöket, egyes területeken a cseresznye-, szilva-, kajszi- és őszibarack-ültetvényeken akár 100 százalékos mértékű pusztítást is okozva. Tavasz végén és nyár elején aszály, majd öt éve nem látott jég- és viharkárok pusztítottak. A FBAMSZ szerint újból bebizonyosodott, hogy biztatóak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kifejlesztett talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer eredményei, de teljes védelmet ez a rendszer sem tud biztosítani.

Póczik András, a szövetség szakértője kifejtette: a díjállomány jelentős emelkedésében szerepet játszik a biztosítottak számának növekedése, valamint a fedezett kockázatok bővülése. Ennek ellenére a gazdálkodók túlnyomó többsége továbbra is jellemzően csak két vagy három kockázatra köt biztosítást.

Tavaly óta mind a három biztosítási kategória kilenc kockázatra terjeszthető ki. Ahhoz viszont, hogy a gazdák ezt minél inkább kihasználják szükség lenne egyes káresemények – például a gyümölcsöket érintő tavaszi fagykárok – feltételrendszerének javítására is a biztosítók részéről – hangsúlyozta a szakértő.

A mezőgazdasági biztosítások díjtámogatását 2017. január 1-jétől a Magyar Államkincstár (MÁK) intézi – jelezték a közleményben.

(Forrás: MTI)