Mintegy száz magyarországi és határon túli termelő több mint kétszáz borán keresztül ismerhetik meg az egyik legfontosabb Kárpát-medencei fehérszőlő-fajtaként számon tartott furmintot csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a 11. Furmint Február Nagykóstoló látogatói.
A hagyományosan február első csütörtökjén megtartott nagykóstoló a Furmint Február legnagyobb, de nem egyetlen rendezvénye. A hónap folyamán többek között Miskolcon, Debrecenben és Köveskálon, sőt Temesváron is rendeznek kóstolókat több pince részvételével, és országszerte számos étterem poharaz februárban furmintot – közölték a szervezők.
„Amikor Kézdy Dániel fejében megszületett az eseménysorozat ötlete, még nem látszott, hogy milyen jövő áll a furmint előtt. Készültek már belőle komoly dűlős borok Tokajban, de a száraz tokaji még közel sem volt elfogadott. Az azóta eltelt időben volt rá alkalom, hogy jobban megismerjük a fajtát, egyre több borvidéken foglalkoznak vele, több stílusban készítik, így mostanra egyre inkább körvonalazódik, hogy milyen irányba fejlődhet tovább” – mutatnak rá.
Mivel a furmint semleges karakterű, jól közvetíti a termőterület sajátosságait, ez pedig a nemzetközi borvilágban elismert tulajdonság. Szép savszerkezete jól érlelhető borokat ad, ami egyrészt lehetőség, másrészt feladat a borásznak, hiszen sok fogyasztó a lágyabb, könnyen iható borokat keresi. Ha a furmint sikeres szeretne lenni, akkor a termelőknek figyelembe kell venniük a nemzetközi trendeket, ahol a gyümölcsösség, a feszesség és a könnyen értelmezhetőség az elvárás: a zamatos, vibráló savú borok keresettek – figyelmeztetnek a szervezők.
Sok pince kutatja a megoldást, így egyre több tapasztalat áll rendelkezésre, több stílusban készülnek borok. Vannak, akik a szőlészet területén látják a megoldást és a tőketerhelés ideális állapotát keresik, más pincék a hordós érlelést hagyják el, sokan pedig a házasításban látják a megoldást.
A Furmint Február Nagykóstoló látogatói számos stílusban és borvidékről, például Tokaj-Hegyaljáról, Somlóról, Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Csopakról, a Kiskunságból, a Mátrából, Egerből, de a Felvidékről, a Szerémségből és Szlovéniából is kóstolhatnak majd furmintokat.
Kiállító pincészetek:
- Angyal Borászat, Rátka
- Árpád-Hegy Pince, Szerencs
- Árvay János Családi Pincészete, Rátka
- Áts Családi Pincészet, Tokaj
- Babits Pincészet, Tolcsva
- Balassa István, Tokaj
- Bardon Borásza, Erdőbénye
- Barnabás Kézműves Pince, Somló
- Barta Pince, Mád
- Basilicus Szőlőbirtok, Tarcal
- Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Erdőbénye
- Bihari Borászat, Mád
- Bíró Borászat, Mád
- Bodrog Borműhely, Bodrogkisfalud
- Borbély Családi Pincészet
- Bott Frigyes, Muzsla
- Bott Pince, Bodrogkisfalud
- Breitenbach Tokaj, Bodrogkisfalud
- Budaházy-Fekete Kúria Pincészet, Erdőbénye
- Carpinus, Bodrogkisfalud
- Czemiczki Pincészet, Tolcsva
- Csite Családi Birtok, Erdőbénye
- Demetervin, Mád
- Dénes Hegybirtok, Ság-hegy
- Dereszla Pincészet, Bodrogkeresztúr
- Dimenzió Borászat, Kecskemét
- Disznókő Szőlőbirtok, Mezőzombor
- Dobogó Pincészet, Tokaj
- Dorogi Testvérek Pincészete, Tarcal
- Dudovics Pince, Tálya
- Dukay-Sagmeister Borászat, Szerémség
- Erzsébet Pince, Tokaj
- Espák Pince, Hercegkút
- Filep Wines, Tállya
- Frikker Pincészet
- Füleky Pincészet, Bodrogkeresztúr
- Gilvesy Pincészet, Szent György-hegy
- Gizella Pince, Tokaj
- Grand Tokaj, Tolcsva
- Gróf Degenfeld Szőlőbirtok, Tarcal
- H2 Pince, Nagyréde
- Hangavári Szőlőbirtok és Pincészet, Bodrogkisfalud
- Harsányi Pincészet, Sárospatak
- Heidrich Pince, Sárospatak
- Hímesudvar, Tokaj
- Holdvölgy, Mád
- Hollókői József Pincészete, Tállya
- Homoky Családi Pincészet, Tállya
- Kaláka Pince, Tállya
- Karádi-Berger, Erdőbénye
- Kikelet Pince, Tarcal
- Kovács Nimród Winery, Eger
- Kvaszinger László, Olaszliszka
- Laposa Borbirtok, Badacsonytomaj
- Mad Wine, Mád
- Montium, Szerencs
- Myrtus Pince, Tarcal
- Naár Családi Pince, Sárospatak
- Obzidián Bormanufaktúra, Hercegkút
- Orsolyák Attila, Tokaj
- Pajzos Megyer, Sárospatak
- Pálffy Pince, Köveskál
- Patricius Borház, Tokaj
- Paulay Borház, Tokaj
- Pelle Pince, Mád
- Péter Pince, Tokaj
- Préselő, Erdőbénye
- Royal Tokaji, Tokaj-Hegyalja
- Rózsa Pincészet, Tállya
- RWZ, Mád
- Sanzon Tokaj, Erdőbénye
- Sauska Tokaj, Tokaj
- Serpens Pince, Sárospatak
- Somlói Vándor Pince, Somló
- Spiegelberg Kézműves Borpince, Nagy-Somló
- Szalóczi Pincészet, Tállya
- Szélkiáltó Pincészet
- Szent Donát Csopak
- Szóló Borászat, Tállya
- Szűcs Pince, Tállya
- Tokaj Nobilis, Bodrogkeresztúr
- Tokaj Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, Tolcsva
- Tokaj Pendits, Abaújszántó
- Tokaj-Hétszőlő Bio Birtok, Tokaj
- Tokajicum Borház, Tarcal
- TokajIM, Szerencs
- Tornai Pincészet, Somló
- TR Művek, Tállya
- Vincze Tamás, Sárospatak
- Vino Gross, Štajerska Slovenija
- Zsadányi Pincészet, Tállya
- Zsirai Pincészet, Mád és Somlóvásárhely
(Forrás: MTI, Tixa)