Tizenegyedik alkalommal is megrendezésre kerül az Olaszrizling Szerintünk

A nagysikerű Olaszrizling Szerintünk esemény idén is megrendezésre kerül Csopakon. Két helyszín, a Jásdi Borterasz és Szent Donát Birtok ad otthont a sétálókóstolónak, a kényelmes átjutást pedig transzferjárat biztosítja majd. Ennek témája a klímaváltozás hatása az Olaszrizling termelési lehetőségeire ill. a változásokra adható  szőlészeti és borászati válaszok.

A Jásdi Borterasz és a Szent Donát Birtok szervezésében hagyományosan minden év január végén – február elején kerül megrendezésre Csopakon az Olaszrizling Szerintünk elnevezésű esemény, amelyen közel 30 kiállító legjobb Olaszrizlingjét lehet megkóstolni annak, aki időben megváltotta jegyét a rendezvényre. A két helyszín limitált befogadóképessége miatt csupán 100 jegy kerül értékesítésre.

„11-ik alkalommal jövünk össze 31-én Csopakon, a Borteraszon. Pénteken este, zárt körben evvel a nagyon divatos témával fogunk foglalkozni. A csapból is a klímaváltozás folyik, ilyenkor különösen fontos, hogy ne ragadjunk le a sajtó-színtű közhelyeknél. Ezért olyan előadó tartja a bevezetőt, akiknek munkássága garancia a színvonalra és a közhelyes gondolkodás elkerülésére. Szathmáry Eörs akadémikus, evolúció biológus, akinek kutatási területe az élet keletkezésétől az emberi nyelv keletkezéséig terjed.  Gondolkodása különösen megtermékenyítő lehet számunkra. Az élő szervezetek változásokra való reakciói szerinte, sok tekintetben azonos sémákat követnek. Két további rövid előadás Szabó Zoltáné és Bakó Ambrusé közelebb visz bennünket a szőlőhöz, a borhoz illetve aktuális problémáinkhoz.”

Jásdi István

A klímaváltozás hatását a rendezvényt megelőző napon zárt ajtók mögött vitatják meg a kiállító borászok, amelyről a szombati sajtótájékoztatón a szakma- és a sajtó képviselőit is tájkoztatják.

A nyilvános sétálókóstoló időpontja: 2020. február 1, 14:00-18:00. A két helyszín közötti ingázást mint minden évben idén is ingyenes transzferbusz teszi lehetővé.

Kiállítók teljes listája:

  1. 2HA Szőlőbirtok és Pincészet
  2. Borbély Pince
  3. Bussay Pincészet
  4. Csetvei Pince
  5.    Csiszár Pince
  6. Dobosi Pincészet
  7. Figula Pincészet
  8. Gál Lajos Pincészete
  9. Guden Kisbirtok
  10. Gyukli Pince
  11. Homola Pincészet
  12. Istvándy Pincészet
  13. Jásdi Pince (szervező)
  14. Káli Kövek Borászat
  15. Laposa Pince
  16. Martinus Birtok
  17. Pálffy Pince
  18. Petrányi Pince
  19. Sabar Borház
  20. Skrabski Pince
  21. Somlói Vándor Pince
  22. Söptei Pincészet
  23. Szászi Pince
  24. Szent Donát Birtok (szervező)
  25. Villa Tolnay Bor- és Vendégház
  26. Zelna Borászat

„Személyesen úgy gondolom, hogy az elmúlt évtizedben – jórészt az együtt-gondolkodásnak köszönhetően – az Olaszrizling újra a legfontosabb és legkedveltebb fehér fajtává vált, tudatosabbak lettek a termelők és igényesebbek a fogyasztók.

Nem vagyunk dogmatikusok. Élvezzük Figuláék botritisszel kacérkodó Sáfránykertijét, a hordóval mindig példásan bánó Tolnayék Panorámáját, Kovács Tamásnak a rövid héjon áztatással éppen csak megbolondított Szitahegyijét vagy Szászi Endre szélesen hömpölygő Kabócását és folytathatnám a sort évről-évre egyre hosszabban. Az „Olaszrizling Szerintünkön” tíz éve, évről évre jönnek az új felfedezések.”

A rendezvény facebook oldala itt érhető el.