Neves nemzetközi elismerésben részesítették Szepsy Istvánt

Verleihung Walter-Scheel-Medaille in der Villa Hammerschmidt, Bonn am 08.11.2019

Magyar borászként elsőként érdemelte ki Szepsy István a rangos nemzetközi kitüntetést, a Walter Scheel Érmet.

2019. november elején újabb komoly elismerésben részesült a mádi borász, id. Szepsy István, akinek családja a 16. századtól készít borokat Tokaj-Hegyalján. A Walter Scheel Medal-t gondozó egyesület elnöke, Dr. Christoph Wirtz adta át a kitüntetést hazánk egyik legismertebb borászának a németországi Bonnban, a Villa Hammerschmidt impozáns épületében, a Német Szövetségi Köztársaság egykori rezidenciáján. Ahogy a díj átadása kapcsán írják: „Az Ön megújító ereje és a minőség melletti elkötelezettsége, röviden: a világ egyik legjelentősebb borvidékének feltámadásában való formáló szerepéért szeretnénk elismerésünket kinyilvánítani.”

Az életműdíjként is értelmezhető Walter Scheel Érem az európai kulturális örökség letéteményeseinek járó elismerés, amelyet évente olyan szaktekintélyeknek ítél oda a Walter Scheel Szövetség, akik a gasztronómia, a vendéglátás és a borászat területén alkottak kiemelkedőt, és munkásságukkal hozzájárulnak Európa sokszínű, évezredes értékeinek megőrzéséhez, közvetítéséhez. A korábbi díjazottak sorában van Angelo Gaja, Hugh Johnson, Georg Riedel és Pierre-Emmanuel Taittinger is.

A 2013-ban Les Seigneurs du Vin (A Bor Urai) címmel kitüntetett Szepsy István ezen újabb elismerését fia, ifj. Szepsy István vette át édesapja nevében a díjátadó ünnepségen. Ő az elismerés kapcsán az alábbiakat fogalmazta meg:

„Családunk az 1500-as évektől termel Tokajban borokat, amikor az aszúbor készítése is elindult, így a család és a bor történelme, élete elválaszthatatlan egymástól. A mai generációk büszkék elődjeik teljesítményeire, melyek őket is ösztönzik, hogy méltóvá váljanak a feladathoz. Abban hiszünk, hogy a borvidékünk természeti adottságai szőlő és bortermelési szempontból rendkívüliek, és Tokaj a nagyon szűk elitnek a tagja lehet újra. Jelenleg a tudás és ízlés fejlesztése zajlik és minden elismerés, amit édesapám, a családi márka kap, az megerősíti, hogy az irány jó.”

Verleihung Walter-Scheel-Medaille in der Villa Hammerschmidt, Bonn am 08.11.2019