Újraválasztották Brazsil Dávidot

Újabb öt évre megválasztották a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkárának Brazsil Dávidot.

A HNT közleménye szerint az újraválasztott főtitkár feladata, hogy az országos szakmai önkormányzatot proaktív szervezetté mozdítsa elő.

Az elmúlt négy évben átszervezték a hegyközségi szervezet közigazgatási munkáját, a HNT hat új közigazgatási feladatot vállalt át az államtól.

A modern ágazatirányítás új kihívásokat is jelent a HNT-nek, különösen a digitalizáció területén. A magyar szőlő-bor ágazat eddigi legjelentősebb forrású informatikai fejlesztése zajlik, ezzel, valamint az azt kísérő jogszabályi felülvizsgálattal javítható lesz az ágazat átláthatósága és a tervek szerint egyszerűsödnek a közigazgatási folyamatok – tették hozzá.

A következő öt év feladata egy olyan szakmai koncepció kidolgozása, megvitatása és bevezetése, amely egyszerre ötvözi a nagy borászatok és a kisüzemi bortermelők egyablakos ügyintézéssel szemben támasztott elvárásait. Az ePincekönyv projekttel párhuzamosan a hegyközségi információs rendszert is tovább kell fejleszteni, a főtitkár támogatja az elektronikus közigazgatás bevezetését is.

Az országos szakmai önkormányzat szakmaközi szervezeti státusza új feladatokat fogalmaz meg a nemzetközi kapcsolatok területén is. A főtitkár szerint a borszőlőpiaci szakmaközi intézkedés rávilágított arra, hogy napi szintű kapcsolatot kell kialakítaniuk a jövőben az Európai Bizottsággal.

(Forrás: MTI)