Fesztivál-nyitány a MOM központban

A Budapest Borfesztivál minden évben megtartja szakmai nyitórendezvényét, a Boregyetemet. Idén szeptember 2-án az Egri Borműhelyt alapító tíz pincészet kiemelkedő borait lehetett kóstolni a MOM Kulturális Központban, miközben annak tagjai bemutatták a borvidék két kiemelt márkáját, az Egri Bikavért és az Egri Csillagot, valamint meséltek legújabb invenciójukról, az egri palackról is.

A műhely-beszélgetésen részt vett Tóth Katalin a Tóth Ferenc Pincészet részéről, Hegedűs Anett a Thummerer Szőlőbirtok és Pincészet részéről, Lőrincz György – St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet részéről, Juhász Ádám a Juhász Testvérek Pincészete részéről, valamint Gál Tibor a Gál Tibor Pincészet részéről. A Tóth Adrienn által moderált beszélgetésben a résztvevők elmesélték, mi motiválta őket abban, hogy a borkészítés lett életük vezérfonala. Ezen túlmenően három alapvető fontosságú téma került a fókuszba, az Egri Csillag, az Egri Bikavér, valamint az új egri palack.

Egri Csillag

2010-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy mivel a szőlőterületek majdnem felét a fehér szőlők teszik ki, az egri bikavér párjaként jó lenne egy fehér házasítás szabályozását is kidolgozni. Mára már szinte nincs is helyi borászat Egri Csillag nélkül, és több erre fókuszáló rendezvényt is tartanak Egerben.

Az Egri Csillag legalább négyféle szőlőfajtából álló házasítás, amelyben 50%-ban Kárpát-medencei fajta található, illatos fehéret viszont legfeljebb csak 30%-ot tehetnek hozzá. Minimum négy szőlőfajta borának aránya meg kell, hogy haladja külön-külön az 5%-ot, viszont egy fajta sem lehet több benne 50%-nál. A forgalomba kerüléshez a helyi borbíráló bizottság jóváhagyása kell.

Csakúgy, mint a Bikavér, három szinten készülhet: classicus, superior és grand superior kategóriában. A classicus friss, intenzív gyümölcs- és virágaromákat érezni benne; a superior már gazdagabb, érettebb gyümölcsös aromájú bor, amelyben a hordós jegyek is határozottabban megjelennek. A grand superior pedig testes, kifejezetten érett, hordófűszeres illatokkal és ízekkel teli tétel, amelyben az alapborok egy dűlőről kell, hogy származzanak.

Egri Bikavér

Az Egri borvidéken termelt kékszőlő-fajtákból készülő házasítás elnevezése a helyi legenda szerint az egri vár 1552-es ostromakor keletkezett, ám írásos források szerint a 19. század közepéig nincs említés a Bikavérről, amit 2017-ben egyetlen vörösborként hungarikumnak nyilvánítottak.

Az Egri Bikavér előállításához használt szőlő csak az egri borvidékről származhat, a szőlőket jellemzően külön dolgozzák fel, és utána a kész bort házasítják. Meghatározzák a szőlőművelés szabályait, a tőketerhelést, a termésmennyiséget, a szőlő minőségét, és hogy melyik területről származhatnak az egyes borok. A Kékfrankos használata kötelező, és ebből a fajtából kell a legnagyobb arányban házasítani. Három szinten készülhet Bikavér Egerben: classicus, superior, és grand superior; a legmagasabb szinten minden szőlőnek ugyanarról a dűlőről kell származnia.

Egri palack

A másfél éve alakult Egri Borműhely egyik fő célkitűzése hogy végre létrejöjjön az egri palack, ami már többször megjelent tervként, de valahogy mindig elsiklott a megvalósítása, ami elsősorban abból adódik, hogy nehéz olyan palackot készíteni, ami mindenki tetszését elnyerte volna. Most Eger város önkormányzata is felkarolta az ügyet, és adott egy összeget arra, hogy megvalósuljon végre a palack. Nyitray Zsolt országgyűlési képviselő is az élére állt ennek az ügynek, és bejelentette, hogy az egri borvidéki borospalack el fog készülni.

A vita az nagyjából arról szólt, hogy burgundi, avagy bordeaux-i stílusú legyen formailag. A vitában a gordiuszi csomót végül Csutorás Csaba oldotta fel, aki – ugyan nem tagja az egri borműhelynek – ám átnyújtott egy 1938-as eredeti egri palackot. Ezt az autentikus helyi példányt aztán elfogadták etalonnak, sőt még az öntőformáját is megtalálták az Orosházi Üveggyárban. Ez egy hosszúnyakú zöld üveg volt, melyen az Eger felirat fenn a kapszulánál volt, ezt fogadták el mintaként. Persze egy kissé át kellett dizájnolni, a színe is változott kissé sötét olívra, meg környezettudatossági szempontból az is lényeges lett, hogy könnyebb legyen a réginél. Fontos ugyanakkor az is, hogy mindenkinek beleférjen a kartonjába. Végül is egy jó kompromisszum történt, mindenkinek tetszett az elv, ami szerint visszanyúltak a klasszikus formához, most már el is készültek a mintapéldányok, mindenki kipróbálhatta a palackozó gépsorán. Középen az Eger megjelölés van kiemelve, és az 1552-es évszám, Eger vár ostroma, ami nagyon fontos a város életében. Ezekbe a palackokba kizárólag superior és grand superior borokat lehet tölteni, a palack maga egyben minőségi garanciát is jelez.

A kóstolósor

Csillagok

Egri Csillagok – Egri Csillag Classicus 2018

Juhász Testvérek Pincészete – Egri Csillag Classicus 2018

Tóth Ferenc Pincészet – Egri Csillag Superior 2018

Petrény Winery – Astra Egri Csillag Superior 2016

Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Csillag Grand Superior 2015

Bikavérek

Eszterházy Károly Egyetem – Egri Bikavér Classicus 2017

Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Classicus 2016

Soltész Családi Pincészet – Egri Bikavér Superior 2016

St. Andrea Szőlőbirtok – Igazán Egri Bikavér Superior 2016

Gál Tibor Pincészet – Egri Bikavér Síkhegy Grand Superior 2016

(DT)