Balla Géza, a Sziklaborok atyja

2018-ban Balla Gézát választották az Év Bortermelőjének. Géza 1999-ben alapította meg szőlészeti és borászati vállalkozását, a Wine Princess Kft.-t. 2004-ben doktori címet szerzett a Temesvári Agrártudományi Egyetemen. Ugyanezen év óta tagja a Magyar Bor Akadémiának és az első határon túli magyar termelőként választotta tagjává a Pannon Bormíves Céh. Ópáloson, a pálos szerzetesek által alapított településen kerestük fel az Év Bortermelőjét. A borászati központban találkoztunk a József Attila Színház társulatával, akik az interjú ideje alatt éppen a Trianont feldolgozó Feketeszárú cseresznye c. darabjukkal turnéztak. Június elején a Partiumban léptek fel Déván, Aradon, Temesváron, majd Újvidékre és Szabadkára látogatnak.

Hogy értékeled az Év Bortermelője díjat?

Igencsak intenzív lett az életem, amióta megkaptam a kitüntetést, de nagyon szeretem a díjjal járó feladatokat és elismerést. Azóta rengeteget utazom, 2800- 3000 kilométert hetente ‒ lehetetlen úgy beosztani az időmet, hogy mindenhol ott legyek. Sajnos van, aki meg is haragszik emiatt. Tamás, a nevelt fiam is szokott helyettesíteni a borbemutatókon, ahová nem tudok elérni.

Mi a tapasztalatod a borturizmusról?

Ezelőtt húsz évvel a borvidéken elsőként indítottam el a borturizmust. Borturizmussal foglalkozni a legjobb marketing, mert az elégedett vendégek jó hírét viszik a borászatnak, és sokszor visszatérnek. Persze komoly munka ez, nem egyszerű emberekkel foglalkozni, nagyon nehéz mindenkinek a kedvében járni.

Rengeteg vendég megfordul Nálatok, most is teltházas a panziótok.

Hála Istennek, sokan ellátogatnak hozzánk. Ha valaki szeretne betérni, azt szeretettel várom. Sok családos vendégünk is van, szép nagy a játszóterünk. 22 szobánk van 57 fekvőhellyel, ami körülbelül egy autóbusznyi embernek elég. Sokszor még így is máshol kell a vendégeinket elszállásolnunk, de ebbe az irányba nem szeretnék fejlődni. A kollégáim beszélnek angolul, németül és románul is, erre szükség is van, olyan sokféle náció fordul meg nálunk.

Az interjú további része a Bor és Piac magazin 2019/5‒6. számában olvasható. A magazin itt rendelhető meg kedvezményesen.