Természetes mátraiak kóstolója

A Naturális Felvidék Sétálókóstoló sikere után újra megtelt a VinoPiano BorBár terasza a természetes borok rajongóival.

Június 26-án a Természetes Mátra Sétálókóstolón mutatta meg a természetes borok iránt elkötelezett borbár a borvidéknek ezt a szebbik arcát. Sok jó borászat van a Mátrában, ezek közül hármat választottak ki, hogy emberi léptékű maradjon a kóstoló.

A résztvevők a Karner Wines (Karner Gábor), a Losonci Pince (Losonci Bálint), valamint a Levente Szőlőbirtok és Pince (Major Levente) voltak.

Losonci Bálint 2004 óta műveli birtokát feleségével. Jelenleg nyolc hektáron gazdálkodnak Gyöngyöspatán és környékén. A kezdeti alapelvek – alacsony terhelés, csak saját szőlő, adalékanyagok mellőzése végig megmaradtak, sőt bővültek, öt éve organikusan művelik az összes szőlőt. Az útkeresés még mindig zajlik, de a sarokpontokat fajtákban már megtalálták: Kékfrankos, Rajnai Rizling és Pinot Noir, a közeljövő legnagyobb dobásának pedig a most eltelepített Purcsint és Tihanyi Kéket érzik. „A legtöbb erőt most az adja, hogy valódi robbanás van készülőben a borvidéken, csak Gyöngyöspatán közel tucatnyi, nagyon ígéretes pince bontogatja szárnyait” – mondja a borász.

Major Levente három éve már alkalmaz organikus művelést, adalékokat a borban nem használt, és nem is fog használni. „A cél a folyamatos tanulás mellett a biodinamika bevezetése, a kén lehető legkisebb mértékű használata; hogy egyszer azt mondhassam végre, igen, olyan igazi natúr borokat készítek, melyek a lehető legtermészetesebb módon adják vissza a szőlő valódi ízét.”

Karner Gábor beismeri, hogy 20 évvel ezelőtt, mikor felvásárolt szőlővel kezdték a borászkodást, még néha szükség volt arra, hogy a gyenge lábakon álló alapanyagot megtámogassák kristálycukorral vagy akár savval. Kipróbálták a fajélesztőt, és persze a derítést, szűrést is. Aztán ahogy teltek az évek, szép lassan mindig elhagytak valamit, az utóbbi 10-12 évben már csak spontán borokat készítettek. Utolsó és egyben legnehezebb lépésként, a 2017-es évjárattól elhagyták a kénhasználat mindenféle formáját is, a szőlőt pedig öt éve organikusan művelik.

(Fotók: Nyulasi Gábriel István)