Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a hétvégén az Országos Sillerfesztivált Pakson, az eseményen nyitott pincék és a legjobb borok kóstolója is várja a közönséget.
A pénteken kezdődő, kétnapos rendezvényen arra számítanak, hogy több mint kétszáz bormintát neveznek majd a fesztivál versenyére, és a tavalyi évhez hasonlóan a határon belüli borászok mellett délvidéki, erdélyi és felvidéki termelők is részt vesznek a megméretésen – mondta a szervező Polgár Zoltán, a Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesületének tiszteletbeli alelnöke.
A nevezéseket a verseny kezdetéig elfogadják; a borokat hét bizottságban 66 szakember bírálja majd el, a legjobb siller mellett kiválasztják a legkiválóbb paksi sillert is.
A siller – más néven kastélyos bor – a rozé boroknál sötétebb, a vöröseknél világosabb borfajta, és kizárólag kék szőlőből érlelik. A paksi siller – amit a Duna-parti városban hagyományként megőriztek – kék és fehér szőlő összeszüreteléséből készül. A siller a rozéra jellemző jegyeket elhagyja, enyhén vörösbor jellegű, a tanninokat lehet érezni, de nem hangsúlyosan – jellemezte a bort az egyesület alelnöke.
Polgár Zoltán emlékeztetett arra, hogy a múlt században rendkívül népszerű volt a borfajta, amelynek paksi változatát az 1930-as években a fővárosban 35 kocsmában mérték.
Az idei fesztivál első napján a Sárgödör téren nyitott pincék várják a borbarátokat, szombaton ingyenes kóstolót tartanak a verseny száz legjobb siller borából, emellett bográcsos ételek versenyét és pogácsasütő versenyt is rendeznek. A programot mindkét napon koncertek kísérik.
(Forrás: MTI)