Új arculatot kapnak Tiffán Ede borai

A villányi Tiffán Ede Pincészet borain a jól ismert logó megmaradt, a címkék viszont megjelenésükben letisztultabb külsőt kaptak. A váltás célja, hogy a borok eleganciájukat, harmóniájukat és a kifinomult villányi stílusukat megjelenésükben is tükrözzék.

„Az elmúlt harminc év a családi hagyományok megszilárdításáról szólt. Elveink, borkészítési módszerünk nem változott. A szigorú terméskorlátozás, fegyelem és maximális odafigyelés, az ízvilágban elvárt harmónia adják boraink minőségének alapját – amihez ma már unokáim, Tiffán Zsolt és Balázs munkája is hozzájárul” – magyarázza Tiffán Ede villányi borász, milyen fundamentumokra épül az arculatváltás. Nem mellesleg Tiffán Ede egyike azon legendás vezéregyéniségeknek, akik a rendszerváltás után a magyar bor minőségi újjáéledéséért dolgoztak.

Az új arculat kidolgozásában Králik Péter grafikus is közreműködött, akinek nevéhez fűződik a villányi REDy dizájnja is. A Tiffán borok ezentúl négy szinten rendeződnek. A vidám, gyümölcsös, könnyed, friss alapborok színes arculatot kaptak, ilyen a fehér és rosébor, a Portugieser és az Immortal. A classic borok, mint a Cabernet Sauvignon, Merlot, vagy Principium és Lucia visszafogottan jelennek meg, fehér háttérrel. A prémium borok pedig teljesen letisztult formában fejezik ki eleganciájukat. A negyedik szinten a kis palackszámú tételek, érdekességek kaptak helyet. Ezek az ínyencségek kizárólag a pincészetben vagy a gasztronómiában kerülnek majd értékesítésre.

„Kihívás volt, hogy nemes hagyományainkat maximálisan tiszteletben tartva újítsuk meg boraink arculatát. Tudatosan ápoljuk a régi fajtákat, mint a lágy, könnyű és bársonyos portugiesert, viszont rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk a cabernet franc fajtára és annak házasításaira, ami Villány egyedülállóságát, kivételes termőhelyét képes nemzetközi viszonylatban versenyképesen bemutatni. Jó bornak is kell a cégér, azonban a legfőbb szempont a kezdetek óta a borok minősége volt, és ezzel soha nem kötöttünk kompromisszumot. Az új címkék célja, hogy finoman súgjon a jelen lévő tartalomról.” – ad bepillantást a címkeváltás részleteibe ifj. Tiffán Zsolt

Csúcsborok

Ha Villány, akkor Cabernet Franc. Tiffán Ede első bora, egy 1967-es évjáratú Cabernet Franc egy még mindig kiváló állapotban lévő tétel, a villányi borok hosszú érlelhetőségének bizonyítéka. Az új címkék április végén rendezett hivatalos debütálásán pedig a pincészet egyik csúcsborának a Cuvée Carissimae-nek az évjáratait lehetett végigkóstolni az első, 1999-es évjárattól kezdve. A történet ma már legendás: a Kopár-dűlőben szőlőtelepítés előkészítése során egy talajmunkát végző gép római kori sírkőtöredéket fordított ki a földből, ami egy Kr.u. 260-ban, 25 évesen elhunyt hölgy emlékét őrzi. Az Ördögárok-dűlő 100% Merlot bora, a 2013- as évjáratú Elysium a 2019-es VinAgora borversenyen aranyérmet nyert, és kategóriája legjobbja lett. A pincészet borainak legfőbb válogatása pedig a kizárólag kiváló évjáratokban készülő Grande Selection, aminek jelenlegi 2015-ös évjárata számos hazai és nemzetközi díjjal büszkélkedhet: 2018-ban aranyérmet nyert Bordeaux-ban, Berlinben és Egerben, a VinAgora Nemzetközi Borversenyen. 2019-ben pedig szintén aranyérmet nyert az MTA hivatalos borversenyén és a bordeaux-i Les Citadelles du Vin-en.