Kantharosz Gála – Civilek a gyermekekért

Tizedik alkalommal rendezték meg az idén a Kantharosz jótékonysági gálát és borárverést a győri Richter János Hangverseny- és Konferenciateremben, ahol ismét különleges borokra lehetett licitálni, amelyből a befolyt összeget rászoruló, tehetséges, vagy fogyatékkal élő gyermekek, ifjak, illetve velük foglalkozó közösségek megsegítésére ajánlják fel a szervezők. Az elmúlt 10 évben 55 borász támogatta a gyermekek álmainak a megvalósítását összesen 84 millió forinttal sikerült a jótékony célt támogatni. Az eddig összegyűjtött adományokból többek között élményparkot, játszóteret, KRESZ pályát építettek, korszerűsítették két autistaotthon és egy református ifjúsági klub fűtését, orvosi eszközzel segítették a szembetegség kiszűrését az óvodákban, valamint otthontalanok, hátrányos helyzetűek jutottak el életükben először nyaralni.

Az idén az eddiginél több és értékesebb licittárgyat árvereztek el, tekintettel a jubileumra. A Sike Tamás borász által felajánlott 500 üveg Lélek nevű bor már a gála előtt el is kelt egymillió forintért, licit nélkül. Ezen kívül árverésre kínálta borát többek között Gere Attila Pincészete, a tokaji Oremus Pincészet, a villányi Polgár Zoltán, Juhász Károly az egri borvidékről, a Kancellár birtok tulajdonosa Horváth Ferenc Somlóról, a Szigetköz Lelke Pálinkaház, a Pannonhalmi Pálinkárium, valamint a Pannonhalmi Apátsági Pincészet is.

Nagy István agrárminiszter három éve ismerte fel a rendezvény pozitív üzenetét, és ajánlott fel különleges licittárgyat a rászorulók megsegítésére. Az idei évben az Agrárminisztérium egy 1972-es 6 puttonyos Tokaji aszút ajánlott fel a Nemzeti Borkincstárból, emellett jelentős összeggel vállalta a főtámogatói tisztet is. A Kantharosz Gála fővédnöke tíz éve Borkai Zsolt, Győr polgármestere. Megtisztelte a gálát részvételével Széles Sándor kormánymegbízott, illetve, az összefogásban részt vállaló Lions és a Rotary szervezetek országos kormányzói, Dr. Chrabák László, a Lions klubok magyarországi kormányzója, Gondár György, a Rotary klubok magyarországi kormányzója. Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója is kíváncsi volt a tíz éve töretlen sikerrel zajló eseményre.

Európa vezető garázskapukkal, házbejárati-, illetve beltéri ajtókkal foglalkozó vállalata, a Hörmann ebben az évben is a nemes ügy mellé állt. Hosszú idő óta kiemelt figyelmet fordítanak a hátrányos helyzetű fiatalok megsegítésére. Idén 300.000 forinttal támogatták a kezdeményezést. „Évek óta a Kantharosz Gála Nyugat-Magyarország legnagyobb civil kezdeményezésű jótékonysági rendezvénye, ahol rászoruló gyermekeket támogatnak. A Hörmann kiemelt céljának tekinti, hogy az eseményből kivegye a részét és adományozzon a nélkülözőknek” – mondta Szujó László, a Hörmann Hungária Kft. cégvezetője.

2019-ben 33 pályázat érkezett be a támogatásokra összesen 42 millió forint értékben, amelyek elbírálásáról a szervezők döntöttek. A pályázók közül többek között a következő szervezetek részesülhetnek a jótékonyságra felajánlott támogatásból: a Hétszín virág Közhasznú Egyesület 27 főre 6 napos nyári tábort szervezhet halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családoknak, a Süss fel Nap Alapítvány a Radó iskola udvarán játszóteret építhet, a Híd a jövőbe Értelmi Sérülteket Segítő Alapítvány két darab asztali számítógépeket vásárolhat, a dunaszerdahelyi Autistákat Segítő Polgári Társulás pedig szövőszéket kaphat. Az est bevételéből hét rászoruló fiatalt is támogatnak, illetve a hagyományokhoz híven a közönség is szavazhat: a Rezeda Népművészeti Egyesület Megyei bentlakásos népzenei tábora, vagy a Szabadhegyi Református Egyházközség részesüljön a jótékonysági forintokból.

Az esemény résztvevői úgy tehettek jót, hogy közben felfedezhették a magyar borkultúra kínálatát, és élvezhették a méltán nagy hírű Győri Filharmonikus Zenekar muzsikáját, melyet Berkes Kálmán Liszt-díjas Érdemes művész vezényelt. A fergeteges hangulatot a két műsorvezető, Borbás Marcsi és Rákóczi Feri segítette. Az eredmény nem maradt el, 2019-ben 18 millió forinttal gazdagodhattak a térség rászorulói.

(Forrás: Hörmann Hungária)