Agrár Szakma Sztár fesztivált rendeznek Budapesten

Egy-egy verseny, szakmai megmérettetés mind jobb teljesítményre ösztönöz. A mostani verseny mindemellett világos üzenetet hordoz: ez pedig nem más, minthogy szerethető hivatásra lehet lelni az agráriumban – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az idén első alkalommal megrendezett Agrár Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Farkas Sándor szerint az ágazatban nemzedékváltásra van szükség, mint fogalmazott, az aranytartalék az ifjúság. A fesztivál ennek a jegyében népszerűsíti a mezőgazdasági munkát: kedvet kell csinálnunk ahhoz, hogy a vidéki életmód előnyeire építsék egzisztenciájukat – fogalmazott a miniszterhelyettes. A fesztivál a sikerre vezető nemes versenyre biztat, és esélyt ad arra, hogy bizonyítsa rátermettségét a tanuló ifjúság. Aki jól kamatoztatja az itt szerzett tapasztalatot, az életben is megtalálja a maga számítását.

A miniszterhelyettes kifejtette: jelenleg 270 ezren vesznek részt az iskolai rendszerű agrárképzésben, ebből a tárca fenntartásában lévő 47 köznevelési intézményben 18 500 tanulót oktatnak. Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a digitalizáció jelentősen átalakítja az ágazat emberi erőforrás igényét, a 21. század a precíziós gazdálkodás évszázada lesz.

Győrffy Balázs, a rendezvényt szervező Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kiemelte: a látogatók láthatják, saját élményeiken keresztül megtapasztalhatják, hogy az agrárium világa ma már nem ásó-kapából áll, nem egy letűnőben lévő rozsdás, sáros életforma, hanem egy folyamatosan modernizálódó, ígéretes, izgalmas életpálya-lehetőség. Győrffy Balázs hozzátette: a 2018/2019-es tanévben az Országos szakmai tanulmányi verseny (OSZTV) keretében kilenc, a Szakma kiváló tanulója verseny (SZKTV) keretében tizenegy szakképesítés szerint versenyeznek a tanulók. A versenyekre az ország 92 szakképző iskolájából 688 tanuló nevezett be, a döntők első fordulóit 17 iskolában tartották, ezek zöme az Agrárminisztérium fenntartásában van – sorolta. A döntőbe jutottak a szakmájuk legjobbjai lettek Magyarországon – mondta az elnök.

Elmondta, hogy a NAK és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közös célja az ágazatok versenyképességének fenntartása, a szakképzés színvonalának emelése. Fontosnak nevezte, hogy a szakmai versenyt és fesztivált nem csak a kormányzat támogatta, hanem 53 cég és egyéni vállalkozó is.

(Forrás: AM Sajtóiroda, fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)