Az ideális lezáró, kompromisszumok nélkül

Fotó: Wolfgang Hasselmann, Unsplash

Manapság nem panaszkodhatunk arra, hogy alig van választék boros lezárókban. A borászok számos megoldás közül választhatnak arculatuk, vevőkörük, anyagi lehetőségeik, környezettudatosságuk függvényében.

Sokan szeretik a csavarzárat, mely alapanyaga, az alumínium miatt nem a legkörnyezetbarátabb megoldás, de precíz palackozási körülmények között, gondos oxigénmenedzsmenttel tökéletes megoldás lehet a borásznak, és kényelmes a fogyasztónak.

Aki inkább a hagyományos lezárás híve, de nem akar a dugómorzsalék, TCA, felázás miatt aggódni, és nyitott az új megoldásokra, az a PlantCorc tehnológiával, cukornád alapú alapanyag felhasználásával készült Nomacorc Green line termékekből könnyen megtalálja a maga és a bor számára legmegfelelőbb, precízen meghatározható O2 áteresztő képességgel rendelkező, konzisztens fejlődést biztosító, esztétikus lezárót, melynek ökológia lábnyoma minimális.

Vannak olyan pincészetek is, akik az évek során kialakított arculatuk, vevőik jó értelemben vett konzervativizmusa miatt ragaszkodnak a parafához. A választás érthető, de komoly kompromisszumokkal jár. Válasszuk a natúr parafát? Ez a leghagyományosabb, és ha jó minőségű, a legszebb boros lezáró, de soha nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy borunk nem esik a dugóból származó TCA áldozatává. Vagy válasszuk a prémium kategóriás microagglomerált dugókat, melyekben a TCA garantáltan érzékelési küszöb alatt marad, de nem lehet nem tudomást venni arról, hogy a parafa granulátumot poliuretán ragasztó tartja össze, és valljuk be, ez nem a legborbarátabb megoldás.

A Vinventions szakembereinek köszönhetően, van már olyan technológia, melynek alkalmazásával a parafához ragaszkodó borásznak egyik kompromisszummal sem kell megküzdenie.

E megoldásról a Bor és Piac magazin első 2019-es számában írtunk bővebben.