Bort kap az olasz színészlegenda, Totò

A pugliai Claudio Quarta Vignaiolo borászat a színész és költő örököseivel együttműködésben készítette el a mindenki számára elérhető, Dél-Olaszország és különösen Campania hangulatát tükröző borcsaládot.

A déli borászok a művészről megemlékező borcsaládban meg kívánták idézni szülőhelye, Campania, valamint művei szellemiségét. Az első bor, a 2017-ben született „A Livella” Totò halálának 50. évfordulójára készült el, nevének pedig egyik leghíresebb költeményének címét választották. Az ital kevéssé ismert campaniai helyi fajtákból, Piedirossóból és Casavecchiából készült.

2018-ban az egyedi termék projektté bővült, és megszületett a Totò Bianco, a vörösbor Greek és Fiano fajtákból készült fehér párja. (Mindkét italból 6650 palacknyi kerül piacra.) Ennek kapcsán alakult ki a baráti viszony a De Curtis családdal (Totò eredeti neve Antonio De Curtis volt), különösen a művész unokahúgával, Elenával, ami további izgalmas tételek születését vetíti előre.

„Totò a mai napig, távollétében is jelen van minden olasz életében a vicceivel, továbbra is megnevettet, és jó érzéseket kelt az emberekben.  A konyha az olaszok számára az öröm és a szívélyesség középpontja. És Totò maga volt a kiváló olaszság, amit büszke nápolyiként mindig is képviselt és megőrzött. Nem volt nagy borszakértő, hiszen azokban az években nem igazán volt borkultúra, ráadásul szegény családból származott, és a gasztronómiát tekintve mindig is szerény maradt. de ahogy a La Banda degli onesti-ben is mondja: „Legyen kevesebb, de bor legyen!” – idézi felmenője emlékét Elena.

(Forrás: Wine News)