A legdrágább portói

37,5 millió forintnyi hongkongi dollárért kelt el egy palack második generációs Niepoort a The Nature Conservancy árverésén.

Az alapítvány a Morgan Stanley-vel és a Sotheby’s-zel közösen szervezett forrásgyűjtő gálavacsorát Hongkongban, március 22-én. Különböző műalkotások és ritka borok is kalapács alá kerültek, de világrekordot ezúttal egy portói állított fel. A második generációs Niepoort-ért, melyet egy 1863-as Lalique dekanterben kínáltak, a hozzá tartozó egyedi ébenfa szekrénykében és két pohárkával, 1.054.000 hongkongi dollárt (mintegy 37,5 millió forintot) ajánlott a nyertes licitáló. Nem csupán a 156 éves ital különleges, hanem a legrégebbi, viaszvesztéses öntési technikával készített dekanter is, amely az 1905-ből származó eredeti, 11 literes demizson formáját idézi. Az eddigi portói aukciós rekordot – 2018 novemberétől – egy első generációs dekanter tartotta, amiért 992.000 hongkongi dollárt fizettek.

Az 1863-as az egyik első évjárat az öt generáció óta portóival foglalkozó Niepoort családtól. Dirk van der Niepoort tulajdonos elmondása szerint már csupán egyetlen, 1905-ben megtöltött demizsonnyi található ebből az évjáratból a pincéjükben.

(Forrás: Hong Kong Tatler, fotó: Niepoort)