Újabb birtok cserélt gazdát Kalifornia Középső Partján

A Vintage Wine Estates ezúttal a Pinot Noir-járól és gyöngyözőborairól ismert Laetitia borászatot vásárolta meg.

A Vintage komolyan veszi a Középső Parton (Central Coast) történő terjeszkedést: tavaly novemberben a Santa Barbara-i Qupét vásárolta meg, idén pedig az alumíniumdobozos borokkal foglalkozó Alloy Wine Works-öt. A cégcsoporthoz jelenleg több mint 30 márka és kétmillió kartonos éves kapacitás tartozik.

Legújabb szerzeményüket az 1980-as években a Champagne Deutz francia pezsgőház alapította Maison Deutz néven, kaliforniai hídfőállásként. Később ezt nevezték át Laetitiára. A borászat 2001-ben került az iraki születésű, energiacégekben vagyont szerzett Selim Zilkha tulajdonába, aki most, 91 éves korában visszavonul az üzleti élettől.

A céghez 116 hektárnyi, főleg Pinot Noir-ral és Chardonnay-val borított ültetvény, valamint 162 hektárnyi betelepíthető terület tartozik. A borászat éves kapacitása 120.000 kartonnyi csendes bor, amiből jelenleg 35.000-et használ ki, de az új tulajdonos ezt várhatóan hamarosan 70.000 körüli számra emeli. A tervek között szerepel az is, hogy a Qupé új borászatát a most megvásárolt területen építenék fel. A márkanévre is kiterjedő ügylet értékét a felek nem közölték, de a becslések 30-40 millió dollár közötti összegről szólnak. A Laetitia főborásza, a már 22 éve a cégnél dolgozó Eric Hickey megtartja pozícióját, mert a vevő részben a birtok stílusa, valamint a gyöngyözőborok terén szerzett szakértelme miatt választotta a Laetitiát.

(Forrás: Wine Spectator, fotó: Laetitia)