Huszonegy bort választottak a Külügyminisztérium idei borválogatásába

külügy bora 2019Budapest, 2019. március 1. Válogatott borok a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2019-es borválogatásának bemutatóján a minisztériumban 2019. március 1-jén. MTI/Kovács Tamás

Huszonegy magyar bort választottak a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) borválogatásába, a magyar termőhelyek jellegzetességeit jól bemutató borcsomagok Magyarország külképviseletein erősítik a magyar borról kialakult képet.

A KKM borválogatását 2011-ben állították össze először hasonló keretek között, majd 2014-től minden magyar külképviseletre eljuttatják – idézte fel Menczer Tamás államtitkár.

A tárca borválogatásába pontosan meghatározott termőterületekről származó, ezek jellegzetességeit, egyediségét felmutató, Kárpát-medencei szőlőfajtákból készült, magyar borok kerülhetnek be.

A huszonegy tételt immár második éve mutatja be különszámban a Magyar Konyha magazin, a különszám angol változata pedig a magyar külképviseletekre is eljut majd.

Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus, a borválogatás zsűrijének elnöke hangsúlyozta, hogy a termőhelyek, szőlőfajták egyedi karakterét felmutató borok nélkül nem lehet kitűnni a nemzetközi „bortengerből”.

A nemzetközi zsűri által összeállított válogatással sikerült a Kárpát-medencei adottságok széles spektrumát bemutatni, ezúttal még egy kövidinka is bekerült – közölte.

külügy bora 2019 2

Budapest, 2019. március 1.
Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2019-es borválogatását végzõ zsûri elnöke a válogatás bemutatóján a minisztériumban 2019. március 1-jén.
MTI/Kovács Tamás

A KKM válogatásába a Hegyközségek Nemzeti Tanácsán keresztül szétküldött felhívásra 130 pincészet küldhetett két-két mintát, a zsűri ezek közül válogatta ki a huszonegy tételt.

A borsort két kategóriába sorolták: a presztízsborokat ültetett vacsorákon kínálják vagy ajándékként adják majd, a party csomagba tartozó tételeket pedig a nagyobb létszámú diplomáciai fogadásokra szánják.

(Forrás: MTI, fotó: Kovács Tamás)