A szőlő-talajokra fókuszál az OIV hivatalos lapjának új száma

Megjelent a párizsi székhelyű OIV International Organisation of Vine and Wine (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) hivatalos folyóirata, a Revue des Oenologues legújabb száma, a No 169 Spécial.

Revue des Oenologues legújabb száma a talajminőség kérdését járja körül. Megállapítása szerint a talaj a bortermelő mechanizmus középpontjában áll, ugyanakkor erről nagyon kevés az ismeretünk. Jóval többet foglalkozunk a növényekkel, fajtákkal, a talajfelszín mikroorganizmusainak viszont alig 10% -át ismerjük. A szőlővel való kölcsönhatásuk tanulmányozása sokkal nagyobb figyelmet érdemelne. A talaj mikroorganizmusainak a szőlővel való mindennapi interaktív kapcsolata teszi komplexszé az ökoszisztémát, ezért a fennálló folyamatok állandó megfigyelése igen fontos lenne. Ezen a téren még csak annyira a felszínen tapogatózunk, hogy  Revue des Oenologues legújabb számában a burgundiai Lydia és Claude felteszik a kérdést: „lehet hogy a talaj bolygónk hatodik ismeretlen kontinense?”

Ez a tematikus szám a szőlőtermő talajok állapotának és ezek különféle változatainak alapvető fontosságára hívja fel figyelmet. Bemutatja a legfrissebb kutatásokat a szőlő és a talaj közötti szimbiózisról és kölcsönhatásokról, feltérképezi az aktuális és jövőbeni innovatív kísérletezési megoldásokat, valamint az ezekből eredő technikai útvonalakat.

A fontosabb agronómiai, környezeti és gazdasági kérdések jobb megértéséhez az olvasók széles körű tudományos adatokkal, teszt eredményekkel és gyakorlati tanácsokkal gyarapodhatnak az OIV hivatalos lapja által.