Elkezdődött a génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése

Elkezdődött a Földművelésügyi Minisztérium szakmai irányításával elkészült génmegőrzési stratégia társadalmi egyeztetése – mondta Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára Tápiószelén a Növényi Diverzitás Központban, a stratégia szakmai és társadalmi egyeztetésének első helyszínén.

 

Az államtitkár közölte: Magyarország számára a mező- és élelmiszergazdaság stratégiai ágazat a nemzetgazdaság egyik meghatározó kitörési pontja. Az ország kiváló agroökológiai adottságokkal rendelkezik a fenntartható és korszerű mezőgazdasági termelés kialakítására, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállítására, ám a mezőgazdaságnak még számottevő növekedési tartalékai vannak. A génmegőrzési stratégiát is olyan elvek mentén dolgozták ki, hogy a célkitűzések megvalósítása hozzájáruljon Magyarország gazdaságának és társadalmának fenntarthatóságához.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az FM kiemelt génmegőrzési feladatokért felelős miniszteri biztosa arról számolt be, hogy a génmegőrzési stratégia átfogó, így kiterjed az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi- és állati genetikai erőforrásokra, kiemelten a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajtákra, valamint a magyar kutyafajtákra is. Hozzátette: az állat genetikai erőforrások megőrzése pedig kiterjed a meglévő génbankok fejlesztésére is.

A miniszteri biztos a növény genetikai erőforrásokról azt is elmondta, hogy azok megőrzése, bővítése és felhasználásának fejlesztése biztosítja a biológiai sokféleség hosszú távú fenntartását, valamint az agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát. Ehhez azonban meg kell őrizni a minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok genetikai bázisát alkotó növényfajok és fajták biológiai változatosságát is.

Mezőszentgyörgyi Dávid szerint a génbankokban őrzött fajták nemesítési alapanyagokként is hasznosíthatók. Az új nemesítés eredményeként létrejött, helyi adottságokhoz, klímához alkalmazkodó, genetikai módosítástól mentes biológiai alapok pedig a mezőgazdasági termelés hosszú távú fenntartásához járulnak hozzá.

Baktay Borbála, a NÖDIK igazgatója közölte: a génmegőrzési stratégia a teljes magyar élelmezési és mezőgazdasági genetikai erőforrások megőrzési rendszerét bemutatja. Magyarország legnagyobb növényi génbank gyűjteménye a Növényi Diverzitás Központban található. A már több mint 60 éve nemzetközileg is elismert szakmai munkát végző intézmény mintegy 53 ezer génbanki tétel, 130 ezer génbanki minta megőrzését biztosítja, ezzel a világ 13. legjelentősebb mezőgazdasági génbankjaként tartják számon és a GMO mentes mezőgazdaság egyik bázisa.

(Forrás: MTI)