Magasabb támogatást kapnak az ökológiai gazdálkodók

money 2696219 1280

A 2018-ban meghirdetett ökológiai gazdálkodással kapcsolatos pályázatai felhívás esetében átlagosan 74 százalékkal megemelkedik a támogatási összegek mértéke a programban részt vevő több mint 2000 gazdálkodó számára – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez jut a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar, a vidéki térségek gazdasága és közösségei pedig tovább erősödhetnek. Ennek érdekében a kormány 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást biztosít a Vidékfejlesztési Programhoz. Így már az átmeneti időszakban lehetőség nyílik új pályázatok meghirdetésére, egyes nyitott felhívások keretösszegének emelésére, illetve a korábbi támogatások aktualizálására – tette hozzá Nagy István.

Kifejtette, az Agrárminisztérium minden lehetséges módon segíteni kívánja az ökológiai gazdálkodás hazai előmozdítását. A Vidékfejlesztési Program keretében 2018-ban elindított, öt éves ökológiai gazdálkodást segítő program mellett ezért a biogazdálkodásra átállást, annak fenntartását érdemben ösztönző újabb pályázatot szeptemberben írták ki. Ennek a programnak a támogatási összegeit összhangba hozzák az új felhívással, hiszen minden biogazdálkodó tevékenysége azonosan értékes.

A támogatási összegek mértékét átlagosan 74 százalékkal emeli meg az agrártárca, ehhez igazítva pedig 42 milliárd forintra növekszik a 2018-as program finanszírozása.

A felhívásban több mint 2000 gazdálkodó, hozzávetőlegesen 100 ezer hektár támogatott területtel vesz részt. A megemelt összegek a 2022. évtől lesznek igényelhetők a gazdálkodók számára. A 2018-ban megjelent és a közelmúltban meghirdetett két felhíváson keresztül együttesen 82 milliárd forint támogatást szán az Agrárminisztérium a hazai ökológiai gazdálkodás fenntartására és előmozdítására – emelte ki a tárcavezető.

(Forrás: MTI)