Újabb rekordok dőlhetnek meg a turisztikai ágazatban

Tokaj, 2016. június 4. A Tokaji borfesztivál 2016. június 4-én. MTI Fotó: Balázs Attila

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017 pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt, de a fejődés tovább folytatódik – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója Tokajban.

A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma alig maradt el a 12 milliótól, akik közel 30 millió vendégéjszakát töltöttek el, ez 51 százalékkal több, mint a 2010-es adatok – mondta. A nyolc éve tartó töretlen fejlődésnek köszönhetően a turizmus-vendéglátás a bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékát adja és mintegy 400 ezer embert foglalkoztat. A szállásdíj-bevételek tavaly elérték a 278 milliárd forintot, ami 2010-hez képest 115 százalékos emelkedés. Kiemelte: szeretnék, ha 2030-ra a turizmus vendéglátás már a GDP 16 százalékát adná.

Guller Zoltán elmondta, Magyarország biztonságos ország, amely a felmérések szerint a turisták második legfontosabb érve az úticél kiválasztásakor. Ezek alapján 2018-ban újabb rekordok dőlhetnek meg. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei adatokat ismertetve a vezérigazgató kifejtette, hogy a statisztikai adatok alapján 2017-ben 452 ezer vendég több mint egymillió vendégéjszakát töltött el az észak-magyarországi megye kereskedelmi szálláshelyein. 2010-hez viszonyítva a vendégéjszakák száma több mint 55, a vendégéjszakák száma 57 százalékkal emelkedett, míg a szállásdíj-bevételek közel 125 százalékkal nőttek. Külföldről Lengyelországból érkeznek a legtöbben a megyébe, majd Szlovákia, Németország, Ukrajna és Olaszország következik a sorban. Miskolcon a szálláshelyek 180 ezer vendéget és 391 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A turisták száma 88 százalékkal, míg az általuk eltöltött éjszakák száma 93 százalékkal volt több 2010-hez képest. Ez idő alatt a borsodi megyeszékhely turisztikai szempontból a magyarországi települések között négy helyet lépett előre, a 2010-es 16. helyhez képest a 12. helyen szerepel. Ez a szállásdíj-bevételeken is érződik, a tavalyi 3,7 milliárd forint árbevétel 162 százalékos emelkedés a nyolc évvel ezelőtti adatokhoz képest.

2010 és 2017 között 33 milliárd forint turisztikai fejlesztés zajlott le a megyében. A vezérigazgató példaként említette a sárospataki Rákóczi-várat, az edelényi kastélyt, valamint a tokaji beruházásokat. Fontosnak nevezte, hogy a kormányzat nem településeket, hanem turisztikai térségeket fejleszt. Eddig öt ilyen kiemelt régió határoztak meg és ebben benne van Tokaj-Hegyalja is. Ősszel új kiemelt turisztikai térségek jöhetnek létre és ebben benne van a Mátra és a Bükk vidéke is.

A következő időszakban a megyében, benne a tokaji világörökségi területen mintegy 81 milliárd forint turisztikai beruházás valósul meg, ezek többségének előkészítése már megkezdődött, a kivitelezések április nyolcadika után várhatóan jelentős lendületet kapnak majd – jelentette ki a vezérigazgató. Ezek között kiemelte a tokaji belváros átalakítását, a tállyai és tolcsvai kastélyprogramokat, kerékpárút kialakítását a tokaji-hídon, a Felső-Tisza vízi turisztika fejlesztését, élménypontok kialakítását Szegiben, Makkoshotykán és Erdőbényén, a Sátoraljaújhely melletti Szárhegy és Várhegy közötti függőhíd megépítését, valamint a sátoraljaújhelyi-vár turisztikai fejlesztését.

(Forrás: MTI)