Új helyszínen a VinCe

Hova10 067

Magyarországon ritkán vagy egyáltalán nem elérhető különlegességekkel – többek között neves champagne-házak pezsgőivel, szupertoszkán vörösekkel, a bordeaux-i Chateau Pichon Baron tételeivel, vulkanikus, illetve biodinamikus borokkal – ismerkedhetnek meg a 9. VinCe Budapest Wine Show mesterkurzusainak vendégei, akiket sétálókóstoló is vár több mint 160 kiállítóval április 5. és 7. között a Várkert Bazárban.

A rendezvény nyolc év után költözik új helyszínre, a Várkert Bazár történelmi épületébe, ahol egységesebb, áttekinthetőbb térben lehet végigjárni a kiállítók asztalait – mondta el a VinCE Budapest szakmai vezetője. Jandrasics Borbála hozzátette: a sétálókóstolón mintegy 160 magyarországi és külföldi borászat, pálinkaházak és gasztro kiállítók várják az érdeklődőket, míg a borok világában elmélyedni kívánók tizenöt féle mesterkurzusra is jegyet válthatnak.

VkertB

A mesterkurzusokat világszerte elismert szakemberek – Master of Wine (MS) vagy Master Sommelier címmel rendelkező borszakértők, neves pincészetek vezető munkatársai – tartják aktuális vagy akár Magyarországon kevéssé ismert témákban.

A VinCE Budapest mesterkurzusai közül minden évben nagy népszerűségnek örvendenek a pezsgős témájúak. Két nagy champagne-ház – a Charles Heidsieck és az Alfred Gratien – pezsgőit is maguk a pincemesterek (chéf de cave) mutatják be, de Budapestre érzik a nemzetközi pezsgővilág egyik legelismertebb szakértője, Tom Stevenson is, aki az immár rendkívül magas szintű angol pezsgőtermelés top 10 tételét ismerteti meg az érdeklődőkkel, majd a legjobb rosé champagne-okról tart előadást – emelte ki Jandrasics Borbála.

VkertB2

Készítési módjában a champagne-hoz áll közel, mégis külön világot képvisel a katalán cava, melyet a Freixenet pezsgőin keresztül ismerhet meg a közönség, a proseccót pedig a Foss Marai képviseli Mariela Vasilica Ardelan mesterkurzusán.

A Pichon Longueville Baron birtok egyike Bordeaux legrégebbi történelmi chateau-inak, ahonnan most Jean René Matignon technikai igazgató érkezik a VinCE Budapestre mesterkurzust tartani, míg Peter McCombie MW a szupertoszkán borok jövőjébe vezeti be a közönséget. Világszerte hatalmas figyelem irányul most a vulkanikus talajon termett borokra, amiben nagy szerepe van a témában rendkívül sikeres könyvet író John Szabónak is.

(hirado.hu)