Magyar együttes a Montmartre-i Szüreti Fesztiválon

A budapesti Merkati együttes képviselte Magyarországot a 84. alkalommal megrendezett Montmartre-i Szüreti Fesztivál nemzetközi felvonulásán Párizsban.

Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója elmondta, hogy először vett részt magyar folklóregyüttes a Montmartre északi lejtőjén megrendezett színpompás menetben.

Párizs e turisták által sűrűn látogatott történelmi városrészében mindössze kétezer szőlőtőke maradt meg a Sacré Coeur-bazilika oldalában, ezért a város nagy becsben tartja az egykori szőlővidék utolsó rekvizitumát. Évről évre látványos ünnepség keretében adja meg az engedélyt a kerület polgármestere a szüret megkezdésére, s erre az alkalomra Franciaország és a világ számos borrendje és folklóregyüttese meghívást kap.

A Budapesti Táncszínház igazgatója, Ertl Péter által vezetett zene- és tánckar azzal aratta a legnagyobb sikert, hogy a két kilométeres vonulás során táncba hívta a közönség apraját-nagyját. Számosan érdeklődtek a táncok és dalok eredete iránt, de a csoport kísérőit kérdésekkel ostromolták a magyar borvidékeket illetően is. A kilenctagú Merkati együttes energiájából még arra is futotta, hogy este népes közönség előtt gyermek- és felnőttáncházat tartson a Párizsi Magyar Intézetben – mondta az igazgató. A rendezvényre a Kodály-év keretében került sor.

(Forrás: MTI, fotó: Balassi Intézet)