Átadták a Tokaj-hegyaljai polgármesterek borát

A Tokaj-hegyaljai borvidék összefogását jelképezi a Hercegkúton átadott polgármesterek bora, melyet ismét az állami tulajdonban lévő Grand Tokaj készített és idén is igazi borkülönlegességnek számít.

Tokaj-Hegyalja 27 településének vezetője, képviselője vehette át Hercegkúton a 2017-es év polgármesterek borát, amelyet rendhagyó módon a világörökségi cím 15 éves évfordulójának megünnepléséhez igazítottak.

Goreczky Gergely, a cég vezérigazgatója az eseményen arról szólt, hogy ez limitált kiadás, igazi reprezentatív borkülönlegesség, a polgármesterek borából 3800 palackkal készítettek.

Az üvegekben 2016-os száraz furmint-hárslevelű-sárgamuskotály cuvée található, amely most is a tokaj-hegyaljai összefogás jelképe, benne 27 település szőlőjével, annak minden ízével, zamatával, színével és illatával.

Polgármesterek Borát a korábbi években Tokaji Szüreti Napokon adták át és tartalmát tekintve – ugyanúgy, mint a mostanit – a terület 27 településének szőlőjéből készítette el a Grand Tokaj Zrt. A 3800 palack egyike sem kerül kereskedelmi forgalomba, kizárólag reprezentatív célokat szolgál. Az idei átadás időpontja jelképes és rendhagyó volt, hiszen Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék 15 éve a Világörökség része. Ebből az alkalomból a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal konferenciát is szervezett a hercegkúti Gomboshegyi pincesorra, az ünnepséget pedig a Grand Tokaj Zrt. borkóstolója egészítette ki. A meghívottak megízlelhették a Grand Tokaj idén Borkiválóságnak nyilvánított és a londoni International Wine Challenge megmérettetésen aranyérmes 5 puttonyos aszúját. De hozta a pincészet a N°8 és Kővágó Furmint száraz borát is, melyek a londoni versenyről egy-egy ezüstéremmel tértek haza és azóta is sok nemzetközi és hazai elismerést begyűjtöttek.

(Forrás: MTI, Grand Tokaj)