Hazánk részt vállalhat a kazah mezőgazdaság fejlesztésében

Magyarország fontos szerepet vállalhat a jelentős fejlesztések előtt álló kazah mezőgazdaság korszerűsítésében, különösen az agrotechnológia, a kutatási és fejlesztési tapasztalatok, a GMO-mentesség terén elért eredmények hasznosulhatnak a közép-ázsiai országban – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Kazahsztán nem csupán a térség legnagyobb állama, de mezőgazdasága is fejlesztésre szorul, hiszen kevés a korszerű mezőgazdasági berendezése és a jól képzett szakembere, Magyarország ezért szeretne bekapcsolódni a modernizációs folyamatba. Kedvező lehet a magyar export számára, hogy az ottani termelők különösen a vetőmagok iránt érdeklődnek, hiszen Magyarország a világ egyik legjelentősebb vetőmag-előállítója, de állattartó telepek, hűtő- és fagyasztóházak építésére is lehetőség nyílhat.

Fazekas Sándor elmondta, hogy az együttműködések fellendíthetik a két ország agrárkereskedelmét – különösen a kazah nemzeti valuta várható erősödése esetén – és a halászat, valamint az oktatás terén már együttműködési megállapodások is születtek. A helyi piacon hagyományosan keresettek a magyar konzervek, borok, szeszes italok és egyes prémium termékek, de az innovációk is sikeresek lehetnek az egykori szovjet tagállamban. A kazah fővárosban a napokban sikerrel mutatkoztak be a magyar fejlesztések, többek között a környezetszennyezést semlegesítő anyagok, geotermikus energiát hasznosító berendezések, a biomassza-feldolgozás és az üvegbeton is – ismertette az agrártárca vezetője.

(Forrás: MTI)