Az export növekedésének kulcsa az élelmiszer- és borkivitel

Szijjártó Péter, kijelölt külgazdasági és külügyminiszter-helyettes a Lidl magyar borokat népszerűsítő budapesti bemutatóján beszélt erről.

Az export növekedési dinamikájának fenntartása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország 2014-től tartós növekedési pályára álljon, és biztosan ott is maradjon – mondta Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy ebben az élelmiszer- és a borexport fontos szerepet játszik. A hazai borexportról szólva elmondta: az uniós országokba irányuló termékeknél minőségi, a keleti piacokon pedig mennyiségi javulást szeretnének elérni, és fontosnak nevezte a magasabb átlagárat lehetővé tevő minőségi borok részesedésének növelését. A kormány intézkedései közül kiemelte, hogy a hungarikum törvénynek megfelelően a magyar borok védjegyezhetővé válhatnak.

Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) feladatul kapta, hogy a Magyarországon működő, nemzetközi hálózattal rendelkező áruházláncoknál teremtse meg minél több magyar bor értékesítésének lehetőségét.

A rendezvényen hét magyar borrégió 130 borászatának 594 féle bora mutatkozott be a Lidl áruházlánc cseh, lengyel és szlovák képviselőinek, hogy minél több magyar bor váljon elérhetővé a három ország Lidl üzleteiben – közölte Grósz Jenő, a Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke. Tavaly márciusban elindították a „Lidl a magyar beszállítókért” programot, hogy tovább növeljék a magyar termékek arányát az áruházlánc kínálatában, ezzel támogassák a magyar termelőket, és erősítsék a magyar gazdaság növekedését, versenyképességét. A Lidl Magyarország már jelenleg is forgalmaz magyar borokat hét európai országban. A társaság tavaly több mint 6 millió palack magyar bort értékesített 159 hazai áruházában, és több mint egymilliárd forint értékben exportált magyar borokat.

A magyar bortermelés 2013-ban meghaladta a 260 millió hektolitert. Bár a termelés és a termőterület nagysága is csökkent, a borexport stabil maradt, három éve folyamatosan mintegy 600 ezer hektoliter a kivitel, illetve 75 millió euró az ebből származó bevétel.

(Forrás: MTI)