Borkiválóságokat ismertek el oklevéllel

Budapest, 2017. augusztus 2. Belánszky-Demkó Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium kárpát-medencei kapcsolatokért felelõs fõosztályvezetõje, Horkay András, az Országos Borszakértõ Bizottság elnöke, Daróczi László az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) ügyvezetõ igazgatója, Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóságának vezetõje, Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter és Kiss Eliza kiemelt borászati feladatokért felelõs miniszteri biztosa (b-j) a borkiválóságok díjátadóján a Vajdahunyad vára kerengõjében 2017. augusztus 2-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Borkiválóságokat ismert el Fazekas Sándor oklevéllel az ország legjelentősebb és legnagyobb tételszámú borversenyén Budapesten a Vajdahunyad várában.

A több száz oklevél átadását megelőzően a földművelésügyi miniszter a borászokat üdvözölve kiemelte: a bor a magyar kultúra szerves része, a magyar nemzeti identitás évszázados hordozója. A borban ugyanis ott van a jelen élménye és a jövő lehetősége. Mindezt a szaktárcánál is tudják, ezért a Földművelésügyi Minisztérium (FM) számára a borászat stratégiai terület.

Az FM elsődleges céljai között szerepel helyreállítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, így a minisztérium minden erejével azon van, hogy ehhez rendeletekkel, anyagi támogatásokkal, jogszabályokkal, a hungarikumok védelmével megteremtse a szükséges feltételeket, kereteket. Mindennek érdekében a borkiválóságokat egy megújult kiadványban is meg szeretnék ismertetni a szélesebb nyilvánossággal.

Ahhoz, hogy élővé váljon és a tradíció folytatódjon, nagy szükség van a magyar borokat népszerűsítő különböző rendezvényekre, megmérettetésekre. Ezek között különösen fontos a Magyarország borkészítőit megmozgató Országkóstoló, amelyre az idén összesen 1162 tétel érkezett. Mindebből 309 fehér, 174 vörös, 62 rozé borkiválóság és 15 Top borkiválóság lett. Az Országkóstoló arra is hivatott, hogy ne csak bel- hanem a külföldi piacokon is bemutassa a magas minőségű magyar borok jellegzetességeit – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Kiss Eliza, a kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztos emlékeztetett: a jó bor elkészítése a szőlőültetvényeken kezdődik. Ezért is foglalkoznak a szakemberek a különféle szőlőfajtákkal; az idén a furminttal.

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke arról beszélt, hogy évről-évre egyre több tételt küldenek a borászok az Országkóstolóra. A tételek évente átlagosan mintegy 10-15 százalékos növekedést mutatnak. A most megjelenő kiadványokba a bírálatra beküldött tételek több mint fele, mintegy 560 került be. Az elismerésben részesült borok 60 százaléka fehér-, míg 40 százaléka vörös- illetve rozébor volt, az utóbbi arány emelkedő tendenciát mutat – mondta a szakember.

(Forrás: FM, MTI. Szigetváry Zsolt (MTI) képén Belánszky-Demkó Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztályvezetője, Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Daróczi László az Agrármarketing Centrum Nonprofit Kft. (AMC) ügyvezető igazgatója, Mészáros Kálmán, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) borászati és alkoholos italok igazgatóságának vezetője, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Kiss Eliza kiemelt borászati feladatokért felelős miniszteri biztosa)