Írta: Bozzai Zsófia
fotó: Bozzai Attila
Ezen kívül rendkívül különleges, ritkán kóstolható fajtákat válogattunk be a sorba: ilyen a Badacsonyi Kéknyelű, amit mindössze 50 hektáron termesztenek, és ide soroljuk a Somlói Juhfarkot is, ami igaz, hogy mintegy négyszer ekkora területen található meg, de nem tartozik a mindennapi fajták közé. Különleges hazai keresztezéseket is bemutattunk, köztük a Cserszegi fűszerest, és kiváló adottságú, de a hazai fogyasztók számára is ismeretlen borvidékek rejtett kincseit, mint a bükki Chardonnay. Nem hiányozhatott a sorból a Kékfrankos sem, mégpedig egy válogatás, amely a legnagyobb területen termesztett kékszőlő fajtánk, igazi hungarikum, ami kiváló minőséget ad. Majd egy szekszárdi Bikavér következett az Év Bortermelőjétől. És természetesen Tokaj sem maradt ki, egy elegáns késői szüretelésű hárslevelű és egy 2006-os Tokaji Aszú képviselték. Ezen kívül szerettük volna megmutatni, mit tud a furmint pezsgőben, mivel tavaly az olaszok a furmintot túl erős savúnak találták, idén a fajtát csak pezsgő formájában mutattuk be, és azt is megmutattuk, milyen csodákra képes a Rajnai rizling Badacsonyban.
A rendezvény teltházas volt, az érdeklődő olaszokon kívül többek között írek és franciák is felkeresték az eseményt. Népes volt a magyar delegáció is, a Külügyminisztérium, a Római Magyar Nagykövetség, a Magyar Sommelier Szövetség a Hungarikum Szövetség és a Borigo Magazin is képviselte Magyarországot.
Íme, a Tasting Ex…Press borsora:
- Garamvári Szőlőbirtok: Furmint brut
- Szöllősi Pincészet: Cserszegi fűszeres, 2016
- Revolution WineZ:Robin, 2015
- Szászi Pince: Badacsonyi Kéknyelű, 2015
- Szent Donát Borászat: Csopaki Olaszrizling, Meszes, 2015
- Tornai Pince Juhfark: Aranyhegy, 2013
- Villa Sandahl: Magic Rain, 2011
- Fekete Borpince: Kékfrankos Válogatás, 2011
- Mészáros Borház Bikavér Reserve, 2015
- Tiffán’s Pincészet Villányi Cabernet franc, 2011
- Kincsem Kastély késői szüretelésű Hárslevelű, 2013
- Tokaj Pajzos Aszú 5 Puttonyos, 2006